Sütőben sült, tavaszi töltött paprika: rizs, sajt és zöldségek gazdagítják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hús nélkül is lehet töltött paprikát készíteni, amely simán felveszi a versenyt a hagyományos kedvenccel.
A töltött paprika kapcsán a régimódi, paradicsomos, darált hússal töltött étel jut szinte minden magyar ember eszébe, ami nem is csoda, hisz ez a fogás az egyik alapköve a hagyományos konyhának. Léteznek azonban más változatok is, akár hús nélkül is ki lehet próbálni a paprikát, amely így tavasszal kifejezetten jólesik majd.
A sütőben sült paprika töltelékében a rizs állandó szereplő, mellé szabadon választhatod ki, hogy milyen zöldségeket keversz. Mi a brokkolit javasoljuk dinsztelt hagymával és friss petrezselyemmel, de bátran kipróbálhatod kukoricával, borsóval és metélőhagymával dúsítva is. A lényeg, hogy a sajtot ne sajnáld róla! Tegyél belőle a töltelékbe, és a tetejét is szórd meg. Akár többféle sajt is kerülhet rá, ízlés szerint adagold.
Sütőben sült töltött paprika sajttal
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg zacskós rizs
- 6 darab pritaminpaprika
- 1 darab vörös- vagy lila hagyma
- kevés olaj vagy vaj
- 20 dkg brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 18 dkg reszelt sajt (füstölt vagy trappista)
Elkészítés:
A rizst főzzük meg, majd csepegtessük le.
A megmosott paprikákat vágjuk félbe és kevés olajon süssük körbe.
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre.
A brokkolit daraboljuk apróra, majd forgassuk egybe a rizzsel, finomra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, dinsztelt hagymával. A rizses keveréket fűszerezzük sóval és borssal, a reszelt sajt egy részét is keverjük hozzá.
A rizses keverékkel töltsük meg a félbevágott paprikákat, a tetejükre szórjunk sok sajtot, locsoljuk meg enyhén olajjal. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szép aranybarnára olvad a tetején.
Fotó: Getty Images