Töltött paprika pikáns paradicsommártásban – A nyár kedvence így készítve a legfinomabb

tpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nehezen találni olyan embert itthon, aki ne szeretné a töltött paprikát. Legtöbbször darált sertéshúsból készítik, mert attól lesz igazán szaftos ez a mennyei étel.

A töltött paprika a magyar konyha egyik kedvelt specialitása, ahol fűszeres darált húst töltünk paprikába, illetve a maradék húst gombócok formájában tesszük a fazékba. Készítésénél mindenki másra esküszik, van, aki tojást kever a darált húshoz, hogy összetartsa a tölteléket, míg más a világ összes pénzéért cserébe sem tenne tojást az ételbe. Vita tárgyát képezi a zeller is, sokan nem használnak, én azonban azt vallom, a jellegzetes ízű zöldségtől lesz feledhetetlen zamata a töltött paprikának.

Változatok

Az étel kedvelői közül sokan leveses sűrűséggel szeretik fogyasztani a töltött paprikát, ők főtt krumplit kínálnak mellé vagy kenyeret, de ott a másik tábor, akik rántás nélkül nem tudják elképzelni ezt az ételt. A rántásnál is nagy az eltérés, van, aki rántással kezdi a főzést, amit aztán vízzel önt fel, majd abba kerülnek bele a paprikák, de népszerű megoldás az is, amikor a végén adják hozzá a rántást. A cukor mennyisége is megosztó, nyilván, aki édesebben szereti, bátran tegyen belőle. Alább mutatom, nálam hogy készül a töltött paprika.

Töltött paprika

tpct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 darab tv-paprika
  • 2 darab hegyes-erős paprika
  • 2 fej hagyma
  • olaj kevés
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • 60 dekagramm darált lapocka vagy comb
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál majoranna
  • 2 marék zeller zöldje
  • 2 szál zeller
  • 800 gramm paradicsom passata
  • 2 evőkanál cukor
  • víz

Rántás:

  • 2 evőkanál liszt
  • olaj szükség szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, a magházat eltávolítjuk.

A finomra aprított hagymát kevés olajon üvegesítjük, amikor a hagyma összeesett, levesszük a tűzről az edényt, a hagymát egy tálba öntjük, adunk hozzá zúzott fokhagymát, 1 bögre rizst (ha szükségesnek érezzük, növeljük vagy csökkentsük az adagot), darált húst, fűszerezzük, majd az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk.

A darált húsos keveréket töltsük a TV-paprikákba, a hegyesbe nem muszáj, azt félbe is vághatjuk, tegyük félre.

A maradék húsból formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, majd kevés olajon pirítsuk fehéredésig és tegyük félre.

Vegyünk elő egy nagy fazekat, pakoljuk bele a töltött paprikákat, a félbevágott hegyes-erőst, a gombócokat, a zeller zöldjét, a zellert, majd öntsük fel a paradicsom passatával és annyi vízzel, amennyire levesesre szeretnénk. Adjunk hozzá sót, ha édesen szeretnénk, akkor cukrot is, közepes lángon főzzük, amíg a paprika és a gombócok megpuhulnak. Ha sűrű szafttal szeretnénk fogyasztani, utolsó simításként tegyünk rá rántást.

Rántás:

Az olajból és a lisztből közepes láng felett zsemleszínű rántást készítünk, majd belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd csomómentesre keverjük. A töltött paprikás fazékba öntjük, 4-5 perc alatt egybeforraljuk, utána tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük