![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Töltött paprika pikáns paradicsommártásban – A nyár kedvence így készítve a legfinomabb
![tpcover](https://kep.index.hu/1/0/3309/33091/330919/33091926_2535960_b14ff79fe308408dccfafc8e8fec176d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nehezen találni olyan embert itthon, aki ne szeretné a töltött paprikát. Legtöbbször darált sertéshúsból készítik, mert attól lesz igazán szaftos ez a mennyei étel.
A töltött paprika a magyar konyha egyik kedvelt specialitása, ahol fűszeres darált húst töltünk paprikába, illetve a maradék húst gombócok formájában tesszük a fazékba. Készítésénél mindenki másra esküszik, van, aki tojást kever a darált húshoz, hogy összetartsa a tölteléket, míg más a világ összes pénzéért cserébe sem tenne tojást az ételbe. Vita tárgyát képezi a zeller is, sokan nem használnak, én azonban azt vallom, a jellegzetes ízű zöldségtől lesz feledhetetlen zamata a töltött paprikának.
Változatok
Az étel kedvelői közül sokan leveses sűrűséggel szeretik fogyasztani a töltött paprikát, ők főtt krumplit kínálnak mellé vagy kenyeret, de ott a másik tábor, akik rántás nélkül nem tudják elképzelni ezt az ételt. A rántásnál is nagy az eltérés, van, aki rántással kezdi a főzést, amit aztán vízzel önt fel, majd abba kerülnek bele a paprikák, de népszerű megoldás az is, amikor a végén adják hozzá a rántást. A cukor mennyisége is megosztó, nyilván, aki édesebben szereti, bátran tegyen belőle. Alább mutatom, nálam hogy készül a töltött paprika.
Töltött paprika
![tpct](https://kep.index.hu/1/0/3309/33091/330918/33091854_1b070f63e3e489b33a6bc1cb50a263c9_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab tv-paprika
- 2 darab hegyes-erős paprika
- 2 fej hagyma
- olaj kevés
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre rizs
- 60 dekagramm darált lapocka vagy comb
- ízlés szerint só és bors
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoranna
- 2 marék zeller zöldje
- 2 szál zeller
- 800 gramm paradicsom passata
- 2 evőkanál cukor
- víz
Rántás:
- 2 evőkanál liszt
- olaj szükség szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- víz szükség szerint
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, a magházat eltávolítjuk.
A finomra aprított hagymát kevés olajon üvegesítjük, amikor a hagyma összeesett, levesszük a tűzről az edényt, a hagymát egy tálba öntjük, adunk hozzá zúzott fokhagymát, 1 bögre rizst (ha szükségesnek érezzük, növeljük vagy csökkentsük az adagot), darált húst, fűszerezzük, majd az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk.
A darált húsos keveréket töltsük a TV-paprikákba, a hegyesbe nem muszáj, azt félbe is vághatjuk, tegyük félre.
A maradék húsból formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, majd kevés olajon pirítsuk fehéredésig és tegyük félre.
Vegyünk elő egy nagy fazekat, pakoljuk bele a töltött paprikákat, a félbevágott hegyes-erőst, a gombócokat, a zeller zöldjét, a zellert, majd öntsük fel a paradicsom passatával és annyi vízzel, amennyire levesesre szeretnénk. Adjunk hozzá sót, ha édesen szeretnénk, akkor cukrot is, közepes lángon főzzük, amíg a paprika és a gombócok megpuhulnak. Ha sűrű szafttal szeretnénk fogyasztani, utolsó simításként tegyünk rá rántást.
Rántás:
Az olajból és a lisztből közepes láng felett zsemleszínű rántást készítünk, majd belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd csomómentesre keverjük. A töltött paprikás fazékba öntjük, 4-5 perc alatt egybeforraljuk, utána tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!