Sütőben sült zabkása csokival és mogyoróvajjal: feltölt energiával az édes reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Krémesre sül a zabkása a sütőben, mogyoróvajjal keverve isteni, a megolvadt csoki pedig már csak hab a tortán.
Ha szereted a zabkását, a sütőben sült változatot is ki kell próbálnod, szinte olyan lesz, mint egy sütemény. Mivel a zabpehely semleges ízű, bátran gazdagítsd, keverj mellé csokit, mogyoróvajat, kakaót, mézet, hogy valóban mennyei finomság kerüljön ki a sütőből.
A zabpehely rostban gazdag alapanyag, így tökéletes reggeli, ellát energiával, egész biztosan nem leszel éhes az ebédig. A mogyoróvaj is hasonló energiabomba, ráadásul házilag is egyszerűen elkészítheted.
A recept csak irányadó, bár ez a csokis-mogyorós változat isteni finom, készítheted vaníliásan, akár gyümölcsösen is a sütőben sült zabkását.
Sütőben sült zabkása
Hozzávalók 6 szelethez
- 200 gramm zabpehely
- 2 ek kakaópor
- 0.5 tk sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 130 gramm mogyoróvaj
- 1 darab tojás
- 140 gramm méz
- 420 ml tej/növényi ital
- 90 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 centis sütőtálat.
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a kakaóport, a sütőport és a sót. Egy másik tálban a mogyoróvajat, a tojást és a mézet. Keverjük bele a tejet is.
Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd forgassuk bele az apróra tört étcsokit is. Öntsük a masszát az előkészített tálba, a tetejére még kanalazhatunk mogyoróvajat, vagy szórhatunk rá csokit.
Toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg megszilárdul. Vágjuk négyzetekre, majd tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors