Krémes, thai sütőtökcurry kókusszal és csicseriborsóval - Vitaminbomba őszi fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rengeteg zöldség gazdagítja a krémes, fűszeres curryt, a sütőtökpürétől és a kókuszkrémtől lesz selymes a szósz.
Már csak az illatok miatt is megéri elkészíteni ezt a curryt, ahogyan a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér lepirul, elképesztően finom aromák lengik be a konyhát. Szuperegészséges fogásról van szó, rengeteg zöldség gazdagítja, sütőtök, brokkoli, paprika, répa, csicseri van benne, ráadásul tejmentesen, kókuszkrémmel készül.
A sütőtökpüré elkészítése is gyerekjáték: egy kisebb méretű tököt vágj szeletekre, majd a sütőben süsd 45-60 percig, míg puha nem lesz. Ha kész, kanalazd ki a húsát a héjából, majd aprítógép segítségével pürésítsd, ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet is.
Az étel alapja a piros currypaszta, ezt ázsiai üzletekben, illetve hipermarketekben lehet kapni, de akkor sincs gond, ha nem jutsz sehol hozzá, 1 púpos teáskanál curry fűszerkeverékkel lehet helyettesíteni. Ezt ugyanakkor kell hozzáadni, mint amikor a pasztát kellene, alaposan el kell keverni a hagymával, míg illatozni nem kezd.
A zöldségek előkészítése után már se perc alatt elkészül a fogás, éppen csak addig kell főzni, míg minden puha, de még picit roppanós nem lesz.
Sütőtökcurry
Hozzávalók 4 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál piros currypaszta
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 200 milliliter kókuszkrém
- 250 gramm sütőtökpüré
- 1 fej brokkoli
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 2 darab kaliforniai paprika
- 3 darab répa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint limelé
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le. A brokkolit szedjük rózsáira, a csicseriről öntsük le a levet, mossuk át, majd csöpögtessük le. A kaliforniai paprikákat vágjuk csíkokra, majd félbe, a répát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra.
Az olajat melegítsük fel egy mély serpenyőben/wokban/lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, keverjük át. Adjuk hozzá a currypasztát is, keverjük át alaposan, hogy mindenhol bevonja a hagymát.
Mehet hozzá a kókuszkrém és a sütőtökpüré, illetve adjunk hozzá 2 deci vizet is. Adjuk hozzá a brokkolit, a paprikát, a répát és a csicseriborsót is. Fedjük le, ha forr, vegyük kisebbre a lángot, majd fedő alatt, gyöngyözve főzzük nagyjából 15 percig. Időközönként kevergessük, nehogy leragadjon az edény aljára. Ízlés szerint sózzuk.
Vegyük le róla a tetőt, majd főzzük tovább, míg a répa el nem éri a kívánt állagot - legyen puha, de azért még picit roppanós. Ha túl sűrűnek tűnik, vízzel lehet rajta hígítani.
Ha kész a répa is, ízlés szerint adjunk hozzá limelevet, illetve sózzuk, ha szükséges. Frissen, melegen, rizzsel tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors