Így süsd meg a sütőtököt, hogy a legfinomabb legyen: alig van vele munka
A sütőtök mennyei és egészséges őszi édesség. Így süsd meg, hogy a legfinomabb legyen.
Korábban nem rajongtam a sütőtökért, de gyakran csináltam a lánykáim kedvéért, főleg, amikor kisebbek voltak. Ha tudtam volna, hogy ezt ilyen istenien is el lehet készíteni, ráadásul percek alatt, és semmi extra hozzávaló nem kell, akkor mindig ezt ettem volna.
Maga a sütőtök mellett csak olajra és pár fűszerre lesz szükséged, érdemes friss oregánót és fokhagymát használni. A sütőtöksteaket még különlegesebbé teheted egy kanálnyi tahinivel, vagyis szezámmagpasztával, és így kalciumot, jótékony zsiradékokat is adsz a fogáshoz. A tahiniben lévő zsiradék segíti a sütőtök zsírban oldódó karotinoidjainak a felszívódását.
A sütőtököt hámozzuk meg, és vágjunk belőle kb. 1 centi vastag steakforma szeleteket. Sózzuk meg mindkét oldalukat.
Melegítsünk növényi olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a tökszeleteket, és süssük mindkét oldalukat összesen kb. 10 percig, 2-3 percenként megfordítva.
Dobjunk a serpenyőbe fokhagymagerezdeket/szeleteket, oregánót, és a fűszeres olajjal locsolgatva süssük tovább pár percig, szintén mindkét oldalát.
Vegyük le a tűzről, tegyük tányérra, és tálalás előtt kanalazzuk rá a fokhagymás mártást, esetleg őrölt borssal fűszerezhetjük még.
Fotók: Kiss Marietta Panka @charmingtomatoes
@sobors.hu