Selymes sütőtökkrémleves csipetnyi gyömbérrel – Csicseriborsótól lesz laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyömbértől egészen pikáns lesz ez a sütőtökkrémleves, a hűvös napokon biztosan átmelegít majd.
Végre itt az ősz és a sütőtökszezon! Nem viccelek, tényleg kedvelem a hűvösebb napokat, főleg azért, mert ilyen finom leveseket lehet enni, minél tartalmasabbak, annál jobban esnek.
A sütőtök nemcsak egészséges, hanem nagyon változatosan elkészíthető, gyönyörű színű zöldség. Egyedül a pucolásával gyűlhet meg a bajod, de ezzel a technikával biztosan könnyebben fog menni. Ha nem eszed meg azonnal a sült tököt, akkor készíts belőle krémlevest, ha az édesebb ízeket kedveled, akkor tegyél bele almát, és azzal főzd meg.
Ha laktatóbbra szeretnéd készíteni, akkor dúsítsd csicseriborsóval. A pikáns, csípős ízek kedvelői tegyenek bele egy csipetnyi gyömbért, de akár chilit is, ebben a hideg, nyirkos időben még a vírusokat is messzire űzik a melegítő fűszerek.
Sütőtökkrémleves gyömbérrel és csicseriborsóval
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 fej salottahagyma
- ízlés szerint extraszűz olívaolaj
- 500 milliliter zöldségalaplé
- 260 gramm csicseriborsó (konzerv vagy főtt)
- 0.5 darab gyömbér (friss)
- 1 teáskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel. A hagymákat is szeleteljük fel.
Egy edényben melegítsünk olívaolajat, majd a hagymát, és egy gerezd fokhagymát dinszteljünk meg rajta. Ezután tegyük bele a sütőtököt, és közepes hőmérsékleten pároljuk néhány percig, közben picit sózzuk. Keverjük össze a hagymával, és adjunk hozzá egy kevés borsot is. Öntsük rá a zöldségalaplevet úgy, hogy éppen ellepje a sütőtökkockákat. Fedjük le, és főzzük közepes hőmérsékleten körülbelül 20 percig. Figyeljünk, hogy a leve ne párologjon el. Amikor a tök megpuhult, adjuk hozzá a csicseriborsót. Mielőtt elzárnánk a gázt, reszeljünk bele ízlés szerint gyömbért.
Ha levettük a gázról, botmixerrel pépesítsük. A levest ízlés szerint díszíthetjük főtt vagy pirított csicseriborsóval, utóbbit így készíthetjük el.
Fotó: Getty Images