Így dolgozd fel és süsd meg a sütőtököt: a magas hőfok a titka
Az őszi és téli hónapokban a sütőtök az egyik legnépszerűbb csemege, önmagában, sütőben sütve is nagy kedvenc, de különböző köretek, sütik alapja is lehet.
Ezek a sütőtökös bucik nemcsak jól néznek ki, de nagyon finomak is. Ha csak egy utolsó kiegészítő hiányzik a halloweeni fogások közül, akkor ezzel a süteménnyel biztosan leveszed a vendégeket a lábukról. Egyszerűbben készülnek, mint gondolnád, hiszen mindössze egy sütéshez alkalmas madzagra van szükség – és persze a megfelelő technikára –, amivel összekötözöd, és már mehetnek is a sütőbe.
A kelt tésztás süteményt édesebben vagy sósabban is készítheted. A hozzávalók között az édesebb változathoz találsz hozzávalókat, de kevesebb cukorral akár sós ételekhez, mártogatós mellé vagy éppen hamburgerhez is felhasználhatod.
Keverjük el a cukrot a meleg vízben, és morzsoljuk bele az élesztőt. 5-10 percre tegyük meleg helyre, és várjuk ki, amíg felfut.
Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a fűszereket, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a sütőtökpürét, a joghurtot és az olajat.
Keverjük össze, majd dagasszuk 8-10 percig. Akkor jó, ha a tészta sima felületű és ruganyos. Takarjuk le a tálat konyharuhával, és meleg helyen pihentessük 1 órát. Ezalatt a tészta a kétszeresére emelkedik.
Ha letelt az idő, osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, és mindegyikből formázzunk labdákat. Lazán kötözzük össze őket egy süthető madzaggal úgy, hogy a sütőtökhöz hasonló cikkek alakuljanak ki a tésztából. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, elegendő helyet hagyva közöttük, majd takarjuk le, és újabb 30 percig pihentessük.
Kenjük be őket a kurkumával elkevert növényi itallal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük őket 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna színűek nem lesznek. Kihűlés után mártogatós mellé vagy hamburgerként fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu