Fahéjas, sütőtökös pite, avagy gibenyica omlós tésztával: régi, bevált recept szerint
Amíg tart a sütőtök szezonja, kötelező belőle pitét sütni, és ha már nekiállsz, próbáld ki a hagyományos gibenyica receptjét.
A hasonló típusú morzsasütik nagy kedvenceim, hiszen minimális munkával készülnek, ráadásul elronthatatlan a receptjük. Az alsó réteget mindig valamilyen cukorral és fűszerekkel kevert gyümölcs – ez esetben zöldség – képezi, amelyre ropogós, vajas morzsa kerül.
Ez a sütőtökös recept annyiban tér el a gyorsabb morzsasütiktől, hogy a tököt puhára kell sütni a püréhez, így picit időigényesebb, de a tényleges munka alig több vele, hiszen a sütő végzi a nehezét. Mivel a püré folyékony lesz, így a cukor és fűszerek mellé tojás is kerül, az sűríti be: ahogy megsül a sütőben, olyan lesz, mint egy kanalazható sütőtökpuding, egyszerűen mennyei.
A morzsa még ennél is egyszerűbben készül: csak össze kell forgatni a lisztet, zabpelyhet, cukrot és fűszereket, majd olvasztott vajjal egybekeverni. Az így kapott morzsalékos tésztát már könnyedén a pürére szórhatod. Ha esetleg nincs otthon zabpehely, csak liszttel is készülhet, de ropogósabb lesz a morzsa, ha az alábbi változatot követed.
A sütőtökpüréhez vágjunk szeletekre egy nagyobb tököt, majd 200 fokon, kb. 40-50 perc alatt süssük puhára. Utána mérjünk ki belőle picit több mint fél kilót, hámozzuk meg, majd kb. 50 ml vízzel pürésítsük le. A végére nagyjából 500 grammnyi pürénk legyen. (Ha picit több vagy kevesebb, az sem baj.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 24 centi átmérőjű, sütőbe is betehető mélyebb serpenyőt vagy piteformát, esetleg sütőtálat.
Az alsó réteghez keverjünk össze minden hozzávalót, majd mikor szép egynemű a sütőtökös keverék, öntsük az előkészített formába/tálba. (Ekkor nagyon folyékony, ez nem baj.)
Egy tálban keverjük össze a morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a fahéjat és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat, keverjük egybe, míg morzsalékos állaga nem lesz.
Oszlassuk el a morzsát a sütőtökös keverék tetején, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu