Édesburgonyafánk fahéjas cukorba forgatva: különleges és látványos finomság
A krumplis fánkok csodája ez a főtt édesburgonya húsából készült pampuska. Egyszerű, mégis különleges ízvilágú őszi csemege, amivel garantált a siker.
Az édesburgonya az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tett szert. Bátran kijelenthető, hogy túlszárnyalta a hagyományos krumplit. A legtöbb családban ma már édesburgonya kerül az asztalra, főleg az őszi, téli napokon, ugyanis ízletes köret, főétel és még süti is készülhet belőle.
Az édesburgonya-pite egyszerűen összeállítható: vajas tésztán terül el a selymes töltelék, melyben melengető fűszerek kapnak helyet. Aki szeretné, még 1-2 teáskanál vaníliaaromával is megbolondíthatja a tölteléket. A különleges pite nagyon finom, szinte szétolvad a szájban, érdemes kipróbálni a receptet!
Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő vízben főzzük puhára.
Az elkészült krumplit szűrjük le és törjük simára a vajjal, tejszínnel, cukorral, sóval, szerecsendióval, fahéjjal és a tojással.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, cukrot, utána a kockákra vágott vajat és a tojást. Gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ha nehezen állnak össze az alapanyagok, akkor adjunk hozzá néhány evőkanál hideg vizet.
A tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre, majd helyezzük bele a sütőpapírral bélelt piteformába. Ezután szurkáljuk meg villával, majd simítsuk bele az édesburgonyát.
A pitét toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu