Egészséges szilvás-zabpelyhes morzsasüti: nincs utána mosogatnivaló

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Idén gyönyörű szilvák teremnek, nagyszeműek és édesek, nem győzzük őket enni. Mielőtt szilvalekvárrá válnának, néhány süteményt is muszáj készíteni belőlük, de olyat, ami teljes mértékben főszerepbe állítja őket. 

Erre a célra a morzsasüti műfaja a legalkalmasabb, mert tulajdonképpen csak keretet ad a sült szilvának, kiegészíti, alátámasztja a finom, édes, meleg, enyhén levet eresztett gyümölcsöt.

A szilvás pite turbó verziója

Olyasmit csinál vele, amit a piték, azzal a különbséggel, hogy fölülről és nem alulról vonja be, viszont nem kell nyújtani, gyúrni, elég elmorzsolgatni a tésztát és a gyümölcsökre szórni. Kevesebb munka, kevesebb idő és kevés mosogatnivaló koszos edény jár vele együtt.

Ropogós, egészséges morzsa

A morzsák között pedig ez még egy egészséges verzió is ráadásul, annyira, hogy akár reggelire is beillik egy kevés joghurttal. Vagy desszertnek egy kis vaníliafagylalttal, ahogy tetszik. A liszt egy részét itt zabpehelyre és mandulára cseréltem, így nem csak rostosabb és tápanyagokban gazdagabb lett, de sokkal ropogósabb is, mert itt ez a lényeg. A ropogós morzsa, ami kontrasztot képez a lágyra sült gyümölcs mellett.

Zabpelyhes-mandulás szilvás morzsasüti

szilvas-zabpelyhes - 1

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 125 gramm vaj
  • 100 gramm liszt
  • 50 gramm darált mandula
  • 100 gramm zabpehely
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 500 gramm szilva
  • 0.5 kávéskanál őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A szilvákat megmossuk, felezzük, magját eltávolítjuk, és egy nagy tepsibe vagy jénaiba tesszük. Megszórjuk cukorral és kevés őrölt fahéjjal. A hideg vajat felkockázzuk, és egy tálban elkeverjük a sóval, zabpehellyel, mandulával, valamint a liszttel. Addig morzsoljuk az ujjainkkal, míg zsemlemorzsaszerű állagot nem kapunk. Ezt a morzsát a gyümölcsre szórjuk, és betesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg a morzsa aranyszínű nem lesz.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük