Isteni sütőtökös sütemény csokival dúsítva: kenyérformában készül az omlós édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Napokig puha marad a sütőtökös sütemény tésztája a zöldségnek, az írónak és az olajnak köszönhetően.
Ha szereted a banánkenyeret, ezt a sütőtökös süteményt is kedvelni fogod, a narancssárga zöldség hasonlóan működik, mint a gyümölcs, édesebbé és szaftossá teszi a tésztát. A sütőtök mellé csokoládé is kerül, ebből használhatsz csokichipset, de táblásat is apróra törve, és az is rád van bízva, hogy kesernyésebb vagy édesebb fajtával dolgozol.
Hogy igazán puha legyen a tészta, író és olaj is kerül bele, ezektől lesz nagyon omlós. A fűszerekkel is bánj bőkezűen, a sütőtök mellé jól passzolnak az illatos melegítő fűszerek, mint a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér.
Mivel a kenyérformában sült sütiknek viszonylag sok időt kell a sütőben tölteniük, lehet, hogy az édesség teteje jobban megpirul a kelleténél, ha úgy látod, megégne, takard le fóliával, úgy süsd tovább.
Sütőtökös-csokis süti
Hozzávalók 12 szelethez
- 250 gramm liszt
- 1 tk fahéj
- 0.5 tk szerecsendió
- 1 tk gyömbér
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 150 gramm cukor
- 100 gramm barna cukor
- 210 gramm sütőtökpüré
- 120 milliliter olaj
- 80 milliliter író
- 2 darab tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 150 gramm ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 12x23 centis kenyérsütőformát.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban a kétféle cukrot, a tökpürét, az olajat, az írót, a tojásokat és a vaníliát keverjük habosra.
Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, majd keverjük csomómentesre a masszát. Keverjük bele az apróra tört csoki háromnegyed részét, a maradékot hagyjuk meg a süti tetejére.
A tésztát öntsük az előkészített formába, egyengessük el, a tetejét szórjuk meg a maradék csokival. Toljuk a sütőbe 50-60 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk a formában hűlni 15 percig, majd fordítsuk ki belőle. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images