Illatos, sütőtökös french toast, a tökéletes őszi desszert: édes, mennyei napindító

frenchtoast7
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Laktató, meleg reggeli és desszert is egyben a francia bundás kenyér, édesszájúaknak kötelező kipróbálniuk.

A french toast, vagyis az édes francia bundás kenyér tökéletes napindító, a klasszikus verzió is isteni, de ezt a sütőtökös változatot is érdemes kipróbálni. A francia recept abban különbözik az általunk ismert bundás kenyértől, hogy a tojásos-tejes alapba cukor és fahéj is kerül, illetve legtöbbször nem olajon, hanem vajon sütik. 

A french toast alapjaként kenyeret és kalácsot is választhatsz, előbbiből azonban a szendvicskenyér ajánlott, ropogós héjú, friss pékáruval nem lesz az igazi. Az a jó, ha a péksüti szikkadt, úgy jobban magába szívja az édes tejet, illetve ne vágd túl vékonyra a szeleteket, mert ha nagyon átsülnek, nem lesz krémes a közepük. 

A sütőtök püré formájában kerül a tejbe, a pépesített zöldséget készen is megveheted üveges kiszerelésben, de ha maradt esetleg egy kis adag sült tök a hűtődben, azt is lepürésítheted. 

Sütőtökös french toast

frenchtoast6

Hozzávalók 6 szelethez

  • 6 vastagabb szelet kenyér/kalács
  • 70 gramm sütőtökpüré
  • 2 darab tojás
  • 80 milliliter tej
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 ek cukor
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.25 tk szerecsendió
  • olaj/vaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A kenyér/kalács kivételével tegyünk mindent egy tálba, alaposan keverjük össze a hozzávalókat.

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, enyhén olajozzuk vagy vajazzuk ki. 

Mártsunk egy szelet kenyeret a tojásos keverékbe úgy, hogy mindenhol befedje, csöpögtessük le a felesleget. Tegyük a serpenyőbe, 2-3 percig süssük, majd fordítsuk meg, süssük, míg mindkét fele aranybarna nem lesz. Járjunk el így a maradék szelettel is.

Rögtön, mézzel vagy tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük