Illatos, sütőtökös french toast, a tökéletes őszi desszert: édes, mennyei napindító
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Laktató, meleg reggeli és desszert is egyben a francia bundás kenyér, édesszájúaknak kötelező kipróbálniuk.
A french toast, vagyis az édes francia bundás kenyér tökéletes napindító, a klasszikus verzió is isteni, de ezt a sütőtökös változatot is érdemes kipróbálni. A francia recept abban különbözik az általunk ismert bundás kenyértől, hogy a tojásos-tejes alapba cukor és fahéj is kerül, illetve legtöbbször nem olajon, hanem vajon sütik.
A french toast alapjaként kenyeret és kalácsot is választhatsz, előbbiből azonban a szendvicskenyér ajánlott, ropogós héjú, friss pékáruval nem lesz az igazi. Az a jó, ha a péksüti szikkadt, úgy jobban magába szívja az édes tejet, illetve ne vágd túl vékonyra a szeleteket, mert ha nagyon átsülnek, nem lesz krémes a közepük.
A sütőtök püré formájában kerül a tejbe, a pépesített zöldséget készen is megveheted üveges kiszerelésben, de ha maradt esetleg egy kis adag sült tök a hűtődben, azt is lepürésítheted.
Sütőtökös french toast
Hozzávalók 6 szelethez
- 6 vastagabb szelet kenyér/kalács
- 70 gramm sütőtökpüré
- 2 darab tojás
- 80 milliliter tej
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 ek cukor
- 0.5 tk fahéj
- 0.25 tk szerecsendió
- olaj/vaj (sütéshez)
Elkészítés:
A kenyér/kalács kivételével tegyünk mindent egy tálba, alaposan keverjük össze a hozzávalókat.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, enyhén olajozzuk vagy vajazzuk ki.
Mártsunk egy szelet kenyeret a tojásos keverékbe úgy, hogy mindenhol befedje, csöpögtessük le a felesleget. Tegyük a serpenyőbe, 2-3 percig süssük, majd fordítsuk meg, süssük, míg mindkét fele aranybarna nem lesz. Járjunk el így a maradék szelettel is.
Rögtön, mézzel vagy tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images