A tökéletes vajaspiskóta receptje
A vajaspiskóta a hagyományosnál még selymesebb, omlósabb. Újra és újra el kell majd készítened.
Piskótát sütni nem nehéz, ha pedig elsajátítottad a technikát, akkor jöhetnek a mutatós torták vagy piskótatekercsek. Utóbbi egyik sarkalatos pontja, hogy a tészta megtörhet, de a malőr egyszerűen kivédhető. A titok annyi, hogy a megsült lapot még melegen tekerd fel, majd csak akkor tekerd ki, ha már kihűlt a tészta. Ekkor kerül rá a krém, és utána kell újra feltekerni a piskótát.
A szép szeletelésnek is van ám egy technikája. Érdemes a roládot hűtőbe tenni 30 percre tálalás előtt, mert úgy a krém megszilárdul, szebb szeleteket tudsz vágni. Az ősz kedvelt ízeiben tündöklő süteményt tálalásnál bőven elég porcukorral megszórni, de ha ennél is többre vágysz, akkor házi karamellszószt csorgass a tetejére.
Először a száraz alapanyagokat forgassuk egybe (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors, só).
A sütőtököt vágjuk kockákra, majd toljuk 180 fokos sütőbe, süssük puhára (30-40 perc), ezután pürésítsük. Maradék pürét is használhatunk.
A tojást a cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét és a lisztes keveréket is.
A simára kevert masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire (38 cm).
A tésztát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
A megsült tésztát még melegen tekerjük fel, így nem fog törni.
Krém:
A krém hozzávalóit keverjük habosra.
Összeállítás:
A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel.
Szeletelés előtt a piskótatekercset érdemes hűtőbe tenni 30 percre. Tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu