Sajttól puha pogácsa sütőtökkel – Nem gondolnád, mennyire feldobja a tésztáját a zöldség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sosem árt, ha van otthon pogácsa, de ha eddig nem sütöttél gyakran, ezt a sütőtököset mindenképpen érdemes kipróbálni.
A jó pogácsa olyan, hogy sajnos nem lehet abbahagyni. A kelesztés miatt kicsit tovább tart az elkészítése, de nem olyan vészes, amíg kel, nyugodtan lehet mással is foglalkozni. Az alábbi pogácsa tésztájába sajt és tejföl is kerül, ettől lesz puha, de a különlegesség benne a sütőtök.
A sütőtök nemcsak szép színű és finom zöldség, hanem elképesztően egészséges is. Szeptember közepétől indul a szezonja és egész télen kitart. Karotinban, C- és B-vitaminban gazdag, amire bizony nagy szükség van a hideg, fénytelen és nyirkos hónapokban. Sütve, pürésítve rengeteg ételbe teheted, a kicsit édeskés íze mindenhez illik. Most pogácsába gyúrtam, nagyon szép színt adott neki, és még puhább lett tőle.
Sütőtökös pogácsa
Hozzávalók 8 adaghoz
Pogácsa
- 500 gramm liszt
- 25 gramm élesztő (friss)
- 100 milliliter tej
- 1 kávéskanál cukor
- 100 gramm vaj
- 150 gramm sajt (reszelt)
- 150 gramm sütőtök (pürésítve)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
Teteje
- 1 darab tojás (kenéshez)
- szóráshoz magvak
Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg sütőben, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ha kihűlt, pürésítsük.
Az élesztőt futtassuk fel langyos, cukros tejben. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze sóval, morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, az élesztős tejet, a tojást, a pürésített tököt és tegyünk hozzá annyi tejfölt, hogy gyúrható legyen a tészta. Jól gyúrjuk össze, majd meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára.
Ha megkelt a tészta, tegyük lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki körülbelül 2 centiméter vastagra. Szaggassunk belőle köröket, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a pogácsák tetejét tojással, szórjunk rá magvakat, majd hagyjuk még egy fél órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a pogácsákat 25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors