Krémes sütőtökös tészta: sok parmezánnal az igazi

5
Nyomtatás
sutotokos-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy ősz sem múlhat el anélkül, hogy a sütőtök ne kapna előkelő szerepet. Ezúttal egy könnyen elkészíthető, mascarponés-parmezános tésztareceptet mutatunk.

Szinte nincs olyan étel, amihez ne passzolna valamilyen formában a sütőtök. Legyen szó köretről, főételről vagy akár desszertről is, a sütőtök mindig mindenben megtalálja a helyét. 

Ezúttal az ősz margójára hozzuk ki belőle a legtöbbet: a sütőtökpüré, némi mascarpone és parmezán kombinációját ötvözve egy selymes és finom tál tészta születik, amely akár ebédre, akár vacsorára megállja a helyét.

Sütőtökös tészta

sutotokos-teszta

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g sütőtök
  • 100 ml tej
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 ek. mascarpone
  • 350 g masnitészta
  • 40 g parmezán

A tálaláshoz:

  • 2 ek. reszelt parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A tököt hámozzuk meg és kockázzuk fel kb. 3 cm-es darabokra.

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olajat.

Adjuk hozzá a vöröshagymát, egy csipet sót, és kb. 10 perc alatt dinszteljük üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 2 percig. Ha kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk picit hűlni.

A sütőtököt tegyük fel főni egy lábas sós vízben. Kb. 10-15 perc alatt, közepes lángon főzzük puhára. Csepegtessük le, majd tegyük bele egy turmixgépbe.

Forraljuk fel a tejet, majd a korábban megpárolt hagymákkal együtt adjuk hozzá a tökhöz. Addig turmixoljuk, amíg sűrű és krémes lesz.

Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, majd öntsük bele a sütőtökös szószt, és adjuk hozzá a paradicsompürét és a mascarponét. Alacsony lángon főzzük össze pár perc alatt, majd tegyük félre.

Egy nagy lábasban tegyünk fel sós vizet a tésztához. Főzzük puhára a tésztát, majd szűrjük le. Egy pohár főzővizet tegyünk félre.

Utolsó lépésként a tésztát keverjük össze a sütőtökös szósszal, adjuk hozzá a főzővizet, és hintsük meg a parmezánnal.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kis reszelt parmezánnal, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon