Óriás kagylótészta hamis ricottával töltve: mutatós ünnepi előétel
A karácsonyi menü igazi különlegessége lehet ez a mutatós tésztában tálalt hamis ricotta, amit könnyed előételként kínálhatsz a húsos fogások előtt.
Ha egy igazi őszi komfortkajára vágysz, akkor ez a sütőtökös-ricottás kagylótészta legyen az egyik első választásod. Krémes, tartalmas és nagyon finom, ráadásul növényi étrendbe is beilleszthető, hiszen tofualapú, hamis ricottával készül.
Bár nem tartozik a gyors fogások közé, maximálisan megéri rászánni az időt, hiszen ez a tésztaétel igazi élménnyé varázsolja az étkezést: készítsd el baráti vagy családi összejövetelekre, és zsebeld be utána a megérdemelt dicséreteket.
Első lépésként a tésztát főzzük ki. Ehhez forraljunk egy nagy lábas vizet, adjunk hozzá kevés sót, és főzzük benne al dentére a kagylókat (semmiképp ne legyenek teljesen puhák!). Szűrjük le, majd tegyük őket egy nagyobb hőálló edénybe vagy tepsibe (kb. 23x33 cm), és locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjank össze.
Amíg a tészta fő, készítsük el a tofuricottát. Ehhez tegyük a feldarabolt tofut aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és dolgozzuk krémesre. Adjuk hozzá a sütőtökpürét és a szerecsendiót, keverjük össze, majd kanalazzuk az így kapott tölteléket a megfőtt kagylótésztákba.
Végül készítsük el a vegán besamelt. Ehhez hevítsünk fel egy mélyebb serpenyőt az olívaolajjal, dinszteljük benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és fél perc alatt pirítsuk illatosra.
Keverjük hozzá a lisztet, enyhén pirítsuk le, majd folyamatosan keverve öntsük fel a növényi itallal. Főzzük 2-3 percig, vagy amíg a szósz enyhén besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük át turmixgépbe, és dolgozzuk selymesre.
Öntsük a töltött kagylótésztákra, adjuk a szószhoz a zsályaleveleket, majd 175 fokos sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors