Sütőtökös márványkenyér csokival: mutatós süti kevert tésztából
Ez a kevert tésztás, sütőtökkel és kakaóval kombinált márványsüti a tökéletes őszi desszert: gyorsan készül, és rengeteg dicséretet bezsebelhetsz vele!
Ha ősz, akkor minden mennyiségben sütőtök! Ha ezzel te is így vagy, akkor ennek a receptnek nagyon fogsz örülni. Sütőtökpürével és kakaóporral ugyanis mutatós és mesésen szaftos desszertet süthetsz, mindezt pedig anélkül, hogy az egész napot a konyhában kellene töltened. A süti alapja ugyanis az egyszerű kevert tészta, amelyből kis ügyességgel márványos mintát hozhatsz létre.
A sütőtököt akár frissen is sütheted (ebben az esetben hosszabb elkészítési idővel számolj), de néhány nappal korábban megsütött és hűtőben tárolt verziót is használhatsz. Ha pedig egyáltalán nem szeretnél a sütőtökkel foglalkozni, akkor használj boltban kapható sütőtökpürét. A megadott mennyiségekhez egy kisebb, kb. 23x10 cm-es kenyérsütő formát válassz.
Sütőtökös márványkenyér
Hozzávalók 10 szelethez
- 220 g süteményliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk őrölt gyömbér
- 350 g sütőtökpüré (bolti vagy otthon készült)
- 120 ml olaj
- 200 g cukor
- 60 ml növényi ital (kókusz, zab vagy szója)
- 1 ek citromlé
- 3 ek holland kakaópor
- 4 ek növényi ital
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a gyömbért.
Egy másik tálban keverjük össze a sütőtökpürét, az olajat, a cukrot, a növényi italt és a citromlevet, majd öntsük a száraz hozzávalókra és keverjük össze. Ha a tészta túl sűrű lenne, adjunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi növényi italt.
A tészta felét öntsük át egy másik tálba. Egy kisebb tálkában keverjük csomómentesre a kakaóport 3-4 evőkanál növényi itallal, és keverjük a tészta egyik feléhez.
Kanalazzuk a narancssárga massza felét egy sütőpapírral bélelt sütőformába, majd kanalazzuk rá a csokis massza felét is. Ismételjük meg a folyamatot a maradék masszákkal, majd egy kés vagy villa segítségével körkörös mozdulatokkal hozzuk létre a márványmintát.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 55-60 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük). Szeletelés előtt hagyjuk minimum 20 percig a sütőformában hűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki belőle, és várjuk ki, amíg teljesen kihűl.
-
2024-01-01 07:52:01
-
2023-12-15 07:32:01
-
2023-12-09 11:08:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!