Sütőtökös márványkenyér csokival: mutatós süti kevert tésztából

Sutotokos-marvanykenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a kevert tésztás, sütőtökkel és kakaóval kombinált márványsüti a tökéletes őszi desszert: gyorsan készül, és rengeteg dicséretet bezsebelhetsz vele!

Ha ősz, akkor minden mennyiségben sütőtök! Ha ezzel te is így vagy, akkor ennek a receptnek nagyon fogsz örülni. Sütőtökpürével és kakaóporral ugyanis mutatós és mesésen szaftos desszertet süthetsz, mindezt pedig anélkül, hogy az egész napot a konyhában kellene töltened. A süti alapja ugyanis az egyszerű kevert tészta, amelyből kis ügyességgel márványos mintát hozhatsz létre.

A sütőtököt akár frissen is sütheted (ebben az esetben hosszabb elkészítési idővel számolj), de néhány nappal korábban megsütött és hűtőben tárolt verziót is használhatsz. Ha pedig egyáltalán nem szeretnél a sütőtökkel foglalkozni, akkor használj boltban kapható sütőtökpürét. A megadott mennyiségekhez egy kisebb, kb. 23x10 cm-es kenyérsütő formát válassz.

Sütőtökös márványkenyér

Sutotokos-marvanykenyer-c

Hozzávalók 10 szelethez

  • 220 g süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 350 g sütőtökpüré (bolti vagy otthon készült)
  • 120 ml olaj
  • 200 g cukor
  • 60 ml növényi ital (kókusz, zab vagy szója)
  • 1 ek citromlé
  • 3 ek holland kakaópor
  • 4 ek növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a gyömbért.

Egy másik tálban keverjük össze a sütőtökpürét, az olajat, a cukrot, a növényi italt és a citromlevet, majd öntsük a száraz hozzávalókra és keverjük össze. Ha a tészta túl sűrű lenne, adjunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi növényi italt.

A tészta felét öntsük át egy másik tálba. Egy kisebb tálkában keverjük csomómentesre a kakaóport 3-4 evőkanál növényi itallal, és keverjük a tészta egyik feléhez.

Kanalazzuk a narancssárga massza felét egy sütőpapírral bélelt sütőformába, majd kanalazzuk rá a csokis massza felét is. Ismételjük meg a folyamatot a maradék masszákkal, majd egy kés vagy villa segítségével körkörös mozdulatokkal hozzuk létre a márványmintát.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 55-60 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük). Szeletelés előtt hagyjuk minimum 20 percig a sütőformában hűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki belőle, és várjuk ki, amíg teljesen kihűl.

Fotók: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük