Sütőtökös, mascarponés piskótatekercs: így nem törik meg feltekerésnél
A látványos, őszi piskótatekercs egyszerűen készül. Hogy szépen szeletelve tudd kínálni, fontos, hogy a desszert eltöltsön egy kis időt a hűtőben.
Ha ősz, akkor minden mennyiségben sütőtök! Ha ezzel te is így vagy, akkor ennek a receptnek nagyon fogsz örülni. Sütőtökpürével és kakaóporral ugyanis mutatós és mesésen szaftos desszertet süthetsz, mindezt pedig anélkül, hogy az egész napot a konyhában kellene töltened. A süti alapja ugyanis az egyszerű kevert tészta, amelyből kis ügyességgel márványos mintát hozhatsz létre.
A sütőtököt akár frissen is sütheted (ebben az esetben hosszabb elkészítési idővel számolj), de néhány nappal korábban megsütött és hűtőben tárolt verziót is használhatsz. Ha pedig egyáltalán nem szeretnél a sütőtökkel foglalkozni, akkor használj boltban kapható sütőtökpürét. A megadott mennyiségekhez egy kisebb, kb. 23x10 cm-es kenyérsütő formát válassz.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a gyömbért.
Egy másik tálban keverjük össze a sütőtökpürét, az olajat, a cukrot, a növényi italt és a citromlevet, majd öntsük a száraz hozzávalókra és keverjük össze. Ha a tészta túl sűrű lenne, adjunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi növényi italt.
A tészta felét öntsük át egy másik tálba. Egy kisebb tálkában keverjük csomómentesre a kakaóport 3-4 evőkanál növényi itallal, és keverjük a tészta egyik feléhez.
Kanalazzuk a narancssárga massza felét egy sütőpapírral bélelt sütőformába, majd kanalazzuk rá a csokis massza felét is. Ismételjük meg a folyamatot a maradék masszákkal, majd egy kés vagy villa segítségével körkörös mozdulatokkal hozzuk létre a márványmintát.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 55-60 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük). Szeletelés előtt hagyjuk minimum 20 percig a sütőformában hűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki belőle, és várjuk ki, amíg teljesen kihűl.
Fotók: Getty Images