Sütőtökös márványkenyér csokival: mutatós süti kevert tésztából

Sutotokos-marvanykenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a kevert tésztás, sütőtökkel és kakaóval kombinált márványsüti a tökéletes őszi desszert: gyorsan készül, és rengeteg dicséretet bezsebelhetsz vele!

Ha ősz, akkor minden mennyiségben sütőtök! Ha ezzel te is így vagy, akkor ennek a receptnek nagyon fogsz örülni. Sütőtökpürével és kakaóporral ugyanis mutatós és mesésen szaftos desszertet süthetsz, mindezt pedig anélkül, hogy az egész napot a konyhában kellene töltened. A süti alapja ugyanis az egyszerű kevert tészta, amelyből kis ügyességgel márványos mintát hozhatsz létre.

A sütőtököt akár frissen is sütheted (ebben az esetben hosszabb elkészítési idővel számolj), de néhány nappal korábban megsütött és hűtőben tárolt verziót is használhatsz. Ha pedig egyáltalán nem szeretnél a sütőtökkel foglalkozni, akkor használj boltban kapható sütőtökpürét. A megadott mennyiségekhez egy kisebb, kb. 23x10 cm-es kenyérsütő formát válassz.

Sütőtökös márványkenyér

Sutotokos-marvanykenyer-c

Hozzávalók 10 szelethez

  • 220 g süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 350 g sütőtökpüré (bolti vagy otthon készült)
  • 120 ml olaj
  • 200 g cukor
  • 60 ml növényi ital (kókusz, zab vagy szója)
  • 1 ek citromlé
  • 3 ek holland kakaópor
  • 4 ek növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a gyömbért.

Egy másik tálban keverjük össze a sütőtökpürét, az olajat, a cukrot, a növényi italt és a citromlevet, majd öntsük a száraz hozzávalókra és keverjük össze. Ha a tészta túl sűrű lenne, adjunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi növényi italt.

A tészta felét öntsük át egy másik tálba. Egy kisebb tálkában keverjük csomómentesre a kakaóport 3-4 evőkanál növényi itallal, és keverjük a tészta egyik feléhez.

Kanalazzuk a narancssárga massza felét egy sütőpapírral bélelt sütőformába, majd kanalazzuk rá a csokis massza felét is. Ismételjük meg a folyamatot a maradék masszákkal, majd egy kés vagy villa segítségével körkörös mozdulatokkal hozzuk létre a márványmintát.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 55-60 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük). Szeletelés előtt hagyjuk minimum 20 percig a sütőformában hűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki belőle, és várjuk ki, amíg teljesen kihűl.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük