
Kukoricás rizs még sosem volt ilyen finom: ne konzervvel dolgozz
Az igazán finom kukoricás rizs titka a hozzávalóban rejlik, konzerves helyett használj csöves kukoricát, melyből igazán ízletes köretet kínálhatsz.
A rizses köretek közül az egyik nagy kedvenc a rizibizi: hogy még pompásabb legyen, más zöldséget is érdemes hozzáforgatni. Maradva a téli hangulatnál, sütőtökkel gazdagítsd, meglásd, így nem lesz párja! Még a válogatós gyerekeket is elvarázsolja a színes köret.
A rizses köret alá dinsztelt hagyma is kerül, így még ízletesebb lesz: tálalásnál friss fűszernövényekkel is érdemes feldobni, akár reszelt sajttal is jólesik. A szemet gyönyörködtető köret az ünnepi asztalon is megállja a helyét, sült és rántott hús mellé tökéletes.
A sütőtököt pucoljuk meg, majd daraboljuk fel ízlés szerint. Ezután terítsük tepsire, locsoljuk meg kevés olajjal, és fűszerezzük sóval, borssal. A sütőtököt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük puhára (20-30 perc, a feldarabolt tök méretétől függ a sütési idő). Ha nem szeretnénk sütőben elkészíteni, akkor serpenyőben pirítsuk a tököt.
A hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd a megmosott, lecsepegtetett rizst dobjuk rá. A rizst kicsit pirítsuk, közben fűszerezzük sóval és borssal. Ezután forgassuk hozzá a borsót, és öntsük fel vízzel. A rizst fedjük le, és alacsony láng felett főzzük puhára 15-20 perc alatt, míg a folyadékot teljesen magába szívja.
Az elkészült rizshez fogassuk hozzá a sütőtökkockákat. Ha szeretnénk, finomra vágott petrezselyemmel is gazdagíthatjuk.
A kész köret bármilyen sült vagy rántott hús mellé tökéletes, de zöldségfasírtok mellé is kínálható.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu