Édes sütőtökös köleskrém: egészséges és gluténmentes nassolnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A köles az a gabona, amely pont az íztelenségéből profitál, mert bármilyen típusú ételhez illik, legyen az édes vagy sós. Ráadásul a főzés idejétől függően köret, de akár krém is lehet belőle.
Biztos mindenkivel, de velem többször is előfordult, hogy túlfőztem valamit, például a rizst. Ilyenkor nem kínoztam vele senkit, vagy ment a kukába, vagy valami kis felvágottal feltálaltam a kutyámnak, aki persze hálás volt érte.
A kölest nyugodtan túlfőzhetjük
A köles viszont az a gabona, amit ha túlfőzünk, remek kása készíthető belőle, sőt, megfelelő ízesítéssel krém is. A másik előnye, hogy semleges ízű, így édessé és sóssá is tehető. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk át, hogy az egyébként erős mellékízét elvegyük.
Sütőtökös vegán köleskrém
Hozzávalók 2 személyre
- 200 gramm köles
- 150 gramm sütőtök
- 1 evőkanál méz (ízlés szerint)
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kölest mossuk át alaposan, és háromszoros mennyiségű vízben főzzük nagyon puhára. Ha megfőtt, takarjuk le, és hagyjuk, hogy kihűljön. A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd egy kis vajon dinszteljük meg. Egy részét botmixerrel pépesítsük és keverjük a köleshez. A maradék, egészben hagyott darabokat is forgassuk bele a masszába. Ízlés szerint sóval vagy mézzel ízesítsük.
Fotó: Getty Images