Szaftos-illatos almás-mákos süti, tíz perc munkáért a tiéd lehet
Reszel, kever

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Valami gyümölcsöt vagy zöldséget keverni a sütik tésztájába mindig jó ötlet, mert akkor tutira valami finom, szaftos, ízekben gazdag végeredményt kapunk. Mi lenne kézenfekvőbb a magyar konyhában, mint az almás-mákos süti?

Ráadásul ez tényleg egy végtelenül egyszerű recept, semmi olyasmi nem kell hozzá, ami ne lenne otthon egyébként is általában. Az elkészítése is körülbelül annyi előképzettséget igényel, mint egy muffiné: abszolút hülyebiztos.Erre a kombinációra vágytunk egész életünkben.

Az alma lereszeléséhez álljon itt egy rövid útmutató. Nem mintha nehéz lenne, csak eláruljuk a legpraktikusabb utat. Először megmossuk az almát, majd egészben körbehámozzuk. Ezután megfogjuk két ujjunkkal a csutkájánál alul és fölül, és körbereszeljük. Ha véletlen belemegy a magház is, sebaj, kivesszük. Így nem kell felvágni, a magházat kiemelni, és hasonló időrabló dolgokkal bíbelődni, és még az ujjunkat sem reszeljük oda.

Kávé mellé, vagy másnap a suliba

A mákos sütik mellé nyugodtan adhatsz vaníliás cukorral kikevert mascarponét, vagy vaníliafagyit, vagy semmit, hanem egy jó kávét, esetleg a maradékot (ha van), beteheted a gyerek uzsonnás dobozába. Nem fog tiltakozni, ráadásul nem is egy értéktelen lisztes sütit adtál neki, hanem csupa értékes dolgokból álló remekművet.

Almás-mákos sütemény

almás-mákos süti

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab alma
  • 10 dekagramm mák
  • 10 dekagramm cukor
  • 10 dekagramm liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 deciliter olaj
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

Az almákat meghámozzuk, körbe reszeljük, a mákot megdaráljuk a cukorral együtt (a darált mákunk van, akkor természetesen nem).

A tojást, cukros mákot, a lisztet, a sütőport, az olajat és a tejfölt összekeverjük, végül belekeverjük a lereszelt, kinyomkodott almát is.

Beleöntjük a masszát egy kivajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral kibéleljük) tepsibe vagy tortaformába, és 30 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük