
Szaftos-illatos almás-mákos süti, tíz perc munkáért a tiéd lehet
Reszel, kever
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Valami gyümölcsöt vagy zöldséget keverni a sütik tésztájába mindig jó ötlet, mert akkor tutira valami finom, szaftos, ízekben gazdag végeredményt kapunk. Mi lenne kézenfekvőbb a magyar konyhában, mint az almás-mákos süti?
Ráadásul ez tényleg egy végtelenül egyszerű recept, semmi olyasmi nem kell hozzá, ami ne lenne otthon egyébként is általában. Az elkészítése is körülbelül annyi előképzettséget igényel, mint egy muffiné: abszolút hülyebiztos.Erre a kombinációra vágytunk egész életünkben.
Az alma lereszeléséhez álljon itt egy rövid útmutató. Nem mintha nehéz lenne, csak eláruljuk a legpraktikusabb utat. Először megmossuk az almát, majd egészben körbehámozzuk. Ezután megfogjuk két ujjunkkal a csutkájánál alul és fölül, és körbereszeljük. Ha véletlen belemegy a magház is, sebaj, kivesszük. Így nem kell felvágni, a magházat kiemelni, és hasonló időrabló dolgokkal bíbelődni, és még az ujjunkat sem reszeljük oda.
Kávé mellé, vagy másnap a suliba
A mákos sütik mellé nyugodtan adhatsz vaníliás cukorral kikevert mascarponét, vagy vaníliafagyit, vagy semmit, hanem egy jó kávét, esetleg a maradékot (ha van), beteheted a gyerek uzsonnás dobozába. Nem fog tiltakozni, ráadásul nem is egy értéktelen lisztes sütit adtál neki, hanem csupa értékes dolgokból álló remekművet.
Almás-mákos sütemény

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab alma
- 10 dekagramm mák
- 10 dekagramm cukor
- 10 dekagramm liszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 deciliter olaj
- 2 deciliter tejföl
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, körbe reszeljük, a mákot megdaráljuk a cukorral együtt (a darált mákunk van, akkor természetesen nem).
A tojást, cukros mákot, a lisztet, a sütőport, az olajat és a tejfölt összekeverjük, végül belekeverjük a lereszelt, kinyomkodott almát is.
Beleöntjük a masszát egy kivajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral kibéleljük) tepsibe vagy tortaformába, és 30 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
Fotó: Shutterstock