Szaftos-ragadós szilvás csokitorta: napon érett gyümölcsből sokkal finomabb
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Vannak a világon azok a sütemények, amikre csak ránézünk, és már tudjuk, hogy valami isteni finomság lehet. Nem a felfújt-habos sütikre gondolok, sokkal inkább azokra, amikben valami szaftos gyümölcs lakozik, ami átjárja a tésztát, és így semmiképpen sem száradhat ki, hanem buján és kívánatosan kelleti magát. Ráadásul csokis. És szilvás. Meg mandulás. Imádni fogod!
Bizonyára észrevettétek már, hogy mi itt a SóBorson abszolút követjük az évszakok változását, és a receptjeinkkel közvetve, ám roppant elmésen arra biztatunk mindenkit, hogy idénygyümölcsökből és -zöldségekből főzzön. Higgyétek el, mindenki így jár jobban, a napon (és nem a hűtőházban) érett gyümölcs sokkal finomabb, ráadásul ami itt terem, annak az ideszállításával nem szennyezzük a Földet.
Ez az időszak pedig kétségtelenül a leggazdagabb a termésekben. Ilyenkor érik például egyik kedvencünk, a szilva (te jó ég, mennyi mindenre mondtuk már, hogy kedvencünk, de nincs mit tenni, mi ilyen lelkese és hálás emberek vagyunk, mindig örülünk annak, ami terem éppen). És ha már itt a szilva, akkor használjuk. Ez például egy olyan szilvás süti, amit elég egyszerű összedobni, mégis, már-már tisztességtelenül finom.
Igaz, mitől is ne lenne az? Van benne csoki, szilva, mandula és szilvalekvár, szóval, ha egy mód van rá, próbáljátok ki ti is ezt a sütit!
Szaftos csokis szilvatorta
Hozzávalók 12 adaghoz
- 175 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 175 gramm barna nádcukor
- 3 darab tojás
- 125 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 50 gramm keserű kakaópor
- 175 gramm őrölt mandula
- 75 gramm jó minőségű étcsoki (min. 70%-os)
- 40 dekagramm szilva magozva, felezve
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál szilvalekvár
- 2 evőkanál pirított mandulapehely
Elkészítés:
A vajat és a barnacukrot habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojásokat is.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a darált mandulát, és hozzáadjuk a tojásos keveréket. Legvégül az olvasztott keserűcsokit adjuk hozzá.
Töltsük a keveréket a tortaformába, a tetejét igazgassuk el egyenletesre, és helyezzük bele a fél szilvákat a vágott felükkel felfelé. Enyhén bele fognak süppedni a masszába, az a jó.
Végül szórjuk meg a cukorral a tetejét, és toljuk be a sütőbe. Egy-egy és negyed órán át sütjük, tűpróbát alkalmazunk, mielőtt kivesszük.
Hagyjuk a tortaformában teljesen kihűlni. Tálalás előtt vékonyan megkenjük a tetejét a lekvárral, és rászórjuk a pirított mandulát.
Fotó: Shutterstock