Fűszeres, szaftos szecsuáni csirke otthon készítve, ízfokozók nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legnépszerűbb, kínai gyorséttermi fogás a szecsuáni csirke friss, roppanós zöldségekkel.
Amikor kínai étteremben jársz, ez a fogás mindig szerepel az ételsorban. A csirkét csípős szószban tálalják, színes zöldségekkel körülvéve. A szószból nem hiányozhat az ecet és a szójaszósz sem.
A szecsuáni csirke igazából egy készítési módot jelöl, Kínának ebben a tartományában wokban rázva pirítják az ételt, ezek a legtöbbször nagyon csípősek. A legismertebb, itthon csak szecsuáni csirkének nevezett fogás a kung pao, vagyis a mogyorós csirke.
Ha nem szereted a csípős ízt, de maradnál a kínai vonalon, akkor készíts illatos, omlós csirkemellet, amely tulajdonképpen egy ízletes és ropogós párizsias bunda. A csípős ízek kedvelői pedig ezt a káposztasalátát választhatják a húsok mellé.
Szecsuáni csirke
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab csirkemell
- 3 evőkanál keményítő
- 1 teáskanál barna cukor
- 5 evőkanál szójaszósz
- 40 milliliter víz
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 1 darab cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint chilipor
- 1 marék földimogyoró
- 1.5 evőkanál fehérborecet
- 1 csipet cayenne-bors
Elkészítés:
A csirkemellet kockázzuk vagy csíkozzuk fel, majd szórjuk rá a keményítőt, a cukrot, öntsünk rá egy evőkanál szójaszószt és egy kevés vizet, jól forgassuk össze.
A cukkinit és a paprikát vágjuk kis darabokra, az újhagymát karikázzuk fel, a fokhagymát is vágjuk egészen picire.
Wokban forrósítsunk olajat, majd tegyük bele a fokhagymát és a csirkemellet, szórjuk rá a chilit, pirítsuk pár percig, majd vegyük ki és tegyük félre. Tegyük a wokba a cukkinit, a paprikát és a mogyorót, pároljuk 3-4 percig, majd öntsük rá a maradék szójaszószt, az ecetet és a vizet. Tegyük vissza a csirkét, adjuk hozzá a zöldhagymát, takarjuk le és pároljuk 4-5 percig.
A végén szórjuk meg cayenne-borssal, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images