Vendégváró duplasajtos pogácsa: így hajtogasd, hogy igazán mutatós legyen
Ünnepeken különösen fontos, hogy legyen kéznél egy jól bevált pogácsarecept. A sajtot ne sajnáld a tésztából!
A tészta strapabíró, bátran csomagolhatod iskolába vagy munkahelyre, kenyér helyett is tökéletes választás. A finomság jólesik magában, de ha édesszájú vagy, akkor a kedvenc lekvárod mellé is kipróbálhatod.
A kelt tésztás harapnivaló egyszerűen készül, egy kis kreativitással azonban rengeteg változatban megsütheted. Ha több időd van, akkor a kinyújtott tésztát érdemes hajtogatni is egyszer-kétszer. Ilyenkor az első hajtásnál puha vajjal és reszelt sajttal szoktam megszórni a tésztát, majd az utolsó nyújtásnál ugyanúgy járok el, mint ahogy azt lent is írom. Szezámmag helyett más is kerülhet a finomságra, lehet az kömény, reszelt sajt vagy mandulaszeletek. Ha inkább édesen kínálod majd, akkor mazsolát is dolgozhatsz a tésztába, jól fog neki állni.
A harapnivaló elkészítése nem nehéz, csupán időigényes. Tökéletes vendégváró, reggelire is eheted, de egy tányér tartalmas leves után is szuper választás.
A meleg vizet és tejet öntsük keverőtálba, utána keverjük hozzá a cukrot, olajat, tojásfehérjéket (a sárgákat tegyük félre) és az élesztőt. A keveréket 10 percig pihentessük.
A pihentetés után a lisztet szitáljuk az élesztős keverékhez, adjuk hozzá a sót és a vajat, dagasszunk belőle tésztát. A begyúrt tésztát kenjük le olajjal, majd takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. A tésztát hosszában vágjuk csíkokra. Fogjunk meg egy tésztacsíkot, csavarjuk meg, majd a két végét csippentsük össze.
A csavart tésztákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg a maradék tojássárgájával, utána ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.
A tekercseket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 12-18 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu