Így készül a krémes szicíliai pesztó: egy sima tésztát is a köbre emel

17
Nyomtatás
sziciliai-peszto2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Aszalt helyett friss paradicsom a szicíliai pesztó alapja, tésztával összeforgatva isteni, gyors ebéd születik belőle.

Az olaszok kedvelt szószát, a pesztót talán senkinek nem kell bemutatni, viszont a szicíliai változatával is érdemes megismerkedni. Bár a legnépszerűbbek a bazsalikomos és aszalt paradicsomos verziók, ha egyszer elkészíted az alábbi receptet, visszatérő vendég lesz a konyhádban.

A szicíliai változat is paradicsommal készül, de nem aszalt, hanem friss zöldség kerül bele. E mellé kerülnek az olyan klasszikus pesztóhozzávalók, mint a fokhagyma, pecorino romano, bazsalikom. A recept abban is különleges, hogy a karakteres fenyőmag helyett lágyabb ízű mandula kerül bele, és bár több változata létezik, a legtöbb receptben chili is ízesíti. Bár a menta opcionális, érdemes kipróbálni vele, még frissebb lesz az összhatás.

Ha igazán krémes végeredményre vágysz, a paradicsomot meg is hámozhatod, úgy nem kerülnek héjdarabok a szószba. Mivel friss paradicsom az alapja, nem áll el addig, mint a bolti pesztók, hűtőben 5 napig tárolható.

Szicíliai pesztó

sziciliai-peszto

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 80 g mandula (hámozott)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 g pecorino romano
  • 80 ml extraszűz olívaolaj
  • 1 kis db chilipaprika
  • 2 ek. friss, apróra vágott bazsalikom
  • 2 ek. friss, apróra vágott menta
  • 500 g koktélparadicsom
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg, a sajtot reszeljük le, a chilit vágjuk karikákra. Ha nem bírjuk a csípőset, a chiliből nem muszáj az egészet hozzáadni, illetve érdemes eltávolítani az erezetét és a magjait, úgy kevésbé erős.

Tegyük aprítógépbe a mandulát, a fokhagymát, a sajtot, a chilit és az olívaolajat. Dolgozzuk egybe, míg egy darabosabb masszát nem kapunk. Adjuk hozzá a megmosott koktélparadicsomot és a zöldfűszereket, majd dolgozzuk egybe, míg el nem érjük a kívánt állagot. Lehet picit darabosabb, de teljesen sima is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Töltsük a pesztót befőttesüvegbe, majd a hűtőben tároljuk felhasználásig. 5 napig áll el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon