Így nem lesz rémálom a paradicsom pucolása: nem bonyolult a módszer

paradicsom pucolas2 - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van, aki soha nem húzná le a paradicsom héját, más még a lecsóhoz is megteszi. Kell-e, és ha igen, hogyan?

Mindenkinek, még a főzni igazán szerető embereknek is vannak ellenségei és gyűlölt konyhai tevékenységei. Az enyéim megfejthetetlen módon szűkülnek az idővel és egyre kevesebb van belőlük.

Mondjuk sajtot reszelni még mindig, mindenekfelett gyűlölök, de szerencsére általában van, aki átvállalja. A paradicsom héjának lehúzását azonban elképesztően élvezem, holott különösebben nem kellemes feladat, a paradicsom forró, a héj nem mindig, nem mindenütt válik le harmonikusan, ráadásul aprólékos, lassú munka. Mégis annyira szép, ahogy a hústól elválik a vékony héj, annyira jó a csúszós paradicsomokat kiszabadítani a hártya alól, hogy öröm csinálni.

Amikor meg kell lépni

Nem beszélve arról, hogy egy csomó étel sokkal finomabb lesz így. A legtöbb olyan ragu, főzelék, curry, amibe csak pár darab paradicsom kell, meghálálja ezt a plusz kört, mert miután a paradicsom húsa egészen eggyé válik a szósszal, különösen zavaró lenne  az a pár úszkáló héjdarab, ami nem tud szétfőni. Szerintem a lecsóhoz felesleges, de a házi paradicsomszószhoz elengedhetetlen, illetve minden egyes olyan ételhez, amiben homogén, egyenletes állag volna a cél.

paradicsom pucolas - ajanlo

Lépésről lépésre

A paradicsomokat az alsó felükön egy éles késsel keresztformában bemetszem. Előkészítek két nagy tálat: az egyikbe jéghideg vizet öntök, a másikba teszem a paradicsomokat. Vizet forralok és a paradicsomokra öntöm. Lefedem, és állni hagyom néhány percig. Leöntöm róluk a vizet, és a paradicsomokat a hideg vízbe pottyantom. Amikor lehűltek annyira, hogy ne égessék szét a kezemet, lehúzom a héjukat. 

Mi legyen a magokkal?

Amikor a cél az, hogy hamar besűrűsödjön a szósz, amibe a paradicsomok kerülnek, vagy más szempontból lehet zavaró a paradicsom belső leves, magos része, akkor érdemes azt is eltávolítani, ez viszont egy igen egyszerű mozdulattal működik a leghatékonyabban. A héjuktól megfosztott és a forró vízben kissé megpuhult paradicsomokat egyetlen mozdulattal ki lehet facsarni, így csak a gyümölcshús marad.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük