Vörös pesztó aszalt paradicsomból: a legjobb tésztaszósz télre

Vorospeszto-pesto-rosso-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikusnak számító zöld változat mellett készítsd el a télen is könnyen összedobható aszalt paradicsomos vörös pesztót.

A vörös pesztó vagy pesto rosso tökéletes téli alternatíva a klasszikus zöld pesztó helyett, ha nem sikerül aromás friss bazsalikomot vagy más zöldfűszert beszerezned. A zöldek helyett ugyanis fokhagymás olajban pácolt aszalt paradicsom az alapja – innen származik az elnevezése is.

A folyamat ugyanakkor nem különbözik a klasszikus pesztó elkészítésétől: a paradicsomot a többi hozzávalóval együtt tedd aprítógépbe, és zúzd krémes állagúra. A vörös pesztót felhasználhatod tésztaszószként, mártogatósként, de akár pizzára vagy pirítósra is kenheted.

Vörös pesztó

Voros-peszto-pesto-rosso

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 50 g fenyőmag enyhén megpirítva
  • 100 g aszalt paradicsom
  • 150 ml olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 3 ek vegán (vagy klasszikus) parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk a kívánt állagúra – lehet teljesen krémes vagy darabosabb is.

Kanalazzuk a pesztót csavaros tetejű üvegbe, zárjuk le légmentesen, és elfogyasztásig tároljuk hűtőben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük