Vörös pesztó aszalt paradicsomból: a legjobb tésztaszósz télre
A klasszikusnak számító zöld változat mellett készítsd el a télen is könnyen összedobható aszalt paradicsomos vörös pesztót.
A vörös pesztó vagy pesto rosso tökéletes téli alternatíva a klasszikus zöld pesztó helyett, ha nem sikerül aromás friss bazsalikomot vagy más zöldfűszert beszerezned. A zöldek helyett ugyanis fokhagymás olajban pácolt aszalt paradicsom az alapja – innen származik az elnevezése is.
A folyamat ugyanakkor nem különbözik a klasszikus pesztó elkészítésétől: a paradicsomot a többi hozzávalóval együtt tedd aprítógépbe, és zúzd krémes állagúra. A vörös pesztót felhasználhatod tésztaszószként, mártogatósként, de akár pizzára vagy pirítósra is kenheted.
Vörös pesztó
Hozzávalók 1 adaghoz
- 50 g fenyőmag enyhén megpirítva
- 100 g aszalt paradicsom
- 150 ml olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 3 ek vegán (vagy klasszikus) parmezán
Elkészítés:
Tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk a kívánt állagúra – lehet teljesen krémes vagy darabosabb is.
Kanalazzuk a pesztót csavaros tetejű üvegbe, zárjuk le légmentesen, és elfogyasztásig tároljuk hűtőben.
-
2023-10-13 10:32:01
-
2023-08-29 09:32:01
-
2023-07-19 10:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!