Roppanós szilvás crumble rengeteg gyümölccsel – Házi granolával a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A crumble, vagyis a morzsasüti a világ legegyszerűbb és elronthatatlan édessége, amelyet idénygyümölcsökkel készíthetsz el.
A crumble igazi négyévszakos édesség, gyümölccsel isteni, de a legjobb melegen, vaníliafagyival enni. A morzsasüti lényegében egy egyszerűsített pite, hiszen a tésztával sem kell bajlódnod, csak rá kell morzsolnod a töltelékre.
Nyáron cseresznyével és meggyel a legfinomabb, de őszibarackkal is próbáld ki, ilyenkor pedig akár almával, akár körtével is készítheted, nem nyúlhatsz mellé. A körtéshez az őszi ízeket dióval is kiegészítheted, hiszen a morzsasüti lényege a roppanós és a puha rétegek találkozása.
A szilva már az igazi őszt idézi, mindenképpen fűszerezd fahéjjal, illetve ebbe a sütibe is tehetsz diót vagy mandulát is. Ahhoz, hogy még ropogósabb legyen, a tetejére szórj házi granolát zabpehely helyett.
Szilvás crumble
Hozzávalók 4 adaghoz
Alap:
- 100 gramm zabpehely
- 30 gramm tönkölybúzaliszt
- 50 gramm barna cukor
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 1 csipet só
- 60 gramm vaj (olvasztott)
Szilvás réteg:
- 500 gramm szilva
- 30 gramm barna cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál fahéj
Teteje:
- 100 gramm granola
- 50 gramm zabliszt
- 30 gramm vaj
Elkészítés:
Alap:
A zabpelyhet daráljuk meg, majd tegyük egy tálba. Keverjük hozzá a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat és a sót. Jó alaposan keverjük el az olvasztott vajjal.
Kanalazzuk egy jénaiba, és nyomkodjuk le a tetejét.
Szilvás réteg:
A szilvákat mossuk meg, vágjuk fel, és tegyük egy tálba. Öntsük rá a citromlevet, szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, jól forgassuk össze, majd öntsük az alapra.
Tető:
A tetejét is készítsük el. Egy tálba öntsük bele a granolát, a zablisztet, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Szórjuk rá a szilvás rétegre.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Süssük a sütit 40-45 percig, amíg a teteje aranybarnára nem sül. Tálalás előtt várjuk meg, amíg egy kicsit hűl.
Fotó: Getty Images