Isteni körtés-diós morzsasüti macera nélkül - A munka nagy részét a sütő végzi

körtésmorzsasüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A morzsasüti őszi változata is isteni finom, kevés munkával, nagyon egyszerűen készül.

Bár nem lehet azt mondani rá, hogy gyors recept, viszont nagyon egyszerű, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog. A morzsasütihez csak össze kell keverni a tölteléket, összeállítani a tésztát, majd mehet is a sütőbe az édesség. A teteje aranybarna és ropogós lesz, a gyümölcs pedig szinte lekvárrá sül a sütőben.

Ez az őszi változat körtével és dióval készült, a gyümölcsöt egy kis citromlével, cukorral és fahéjjal kell összekeverni. Töltelék pipa! A tészta sem bonyolultabb, a cukros lisztet vajjal kell összemorzsolni, úgy, mintha pitetészta készülne. Ez történhet kézzel is, viszont akkor sietni kell, hogy ne olvadjon meg a vaj, de akinek van otthon nagy teljesítményű aprítógépe, abban is összeállíthatja a tésztát, akkor jó, mikor morzsaszerű lesz.

Körtés-diós morzsasüti

körtésmorzsasüti2

Hozzávalók 10 adaghoz:

Töltelék:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kilogramm körte
  • 2 evőkanál citromlé
  • 150 gramm dió
  • 100 gramm barna cukor
  • 50 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 0.5 teáskanál fahéj

Morzsa:

  • 140 gramm liszt
  • 130 gramm barna cukor
  • 1 csipet
  • 110 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket pucoljuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk szeletekre. A dió maradhat egészben, de össze is vághatjuk durvára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 centiméteres jénait vagy egy 25 centiméter átmérőjű hőálló serpenyőt.

Egy tálban keverjük össze a körtét a citromlével, majd adjuk hozzá a diót, a kétféle cukrot, a sót és a fahéjat. Keverjük alaposan össze, majd öntsük az előkészített jénaiba.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Kockázzuk bele a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, míg morzsás állagú nem lesz. Szórjuk a tésztát a körte tetejére. Aki szeretne, diót is szórhat rá.

Toljuk a sütőbe, majd süssük 40-50 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük