
Szilvás pite - egészséges és bűntudat mentes változatban
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült, gombás csirkefasírt: nem lesz olajszag a konyhában

Így készül az indiai zöldségfasírt: cukkinis változatot mutatunk

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd
A nyár vége és az ősz eleje a kedvenc időszakunk. Ha máskor nem is, ilyenkor feltétlenül ki kell látogatni a közeli piacra, már csak a színpompás látvány kedvéért is. Az egyik legkézenfekvőbb alapanyag persze mostanában a szilva, ki is használjuk alaposan, sőt, még a szénhidrátszegény diétát folytatók sem maradnak ki a jóból.
A szilvás pite mindenkinek jár, annak is, akinek vigyáznia kell a szénhidrátokkal. Sebaj, az édesítésre már annyi megoldás van, hogy az jelenti a legkisebb kihívást. Ebben a receptben ráadásul az a jó, hogy a négyszeres édesítőkkel is szuperül működik, ha ilyet használunk, a receptben megadott mennyiséget értelemszerűen osszuk néggyel!
A tésztában pedig a sima lisztet kicseréljük teljes kiőrlésűre. Sőt, egy része helyett használhatunk mandulalisztet, vagy darált mandulát is, ami kimondottan jó barátja a szilvának. Esetleg mogyorót, az sem fogja elrontani.
Tömörebb, harapni valóbb állag
Aki nem szokott hozzá a teljes kiőrlésű liszthez, annak eleinte furcsa, hogy így sokkal tömörebb lesz a tészta. Ez főleg akkor jelenthet problémát, ha nem szeretnénk kétfélét sütni, vagyis a családot is ezzel szeretnénk megetetni. Ártani mondjuk biztos nem árt nekik sem, ha a fontos és értékes tápanyagoktól megfosztott, fehér lisztes süti helyett ezt eszik. Nem baj, most ilyen süti van, máskor meg más lesz. Cserében viszont nem kell belőle három szelet, mert eggyel is simán jól lakunk.
Szénhidrátszegény szilvás pite

Hozzávalók 1 adaghoz
- 25 dekagramm teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs, tönköly)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál eritrit
- 15 dekagramm hideg vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 25 dekagramm A tetejére szilva
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál eritrit
Elkészítés:
Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd összegyúrjuk a tejföllel, és még annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény, de formálható (nem morzsolódó) tésztát kapjunk.
A tésztát belenyomkodjuk egy piteformába, ha nem bízunk magunkban, előtte lisztezett deszkán nyújtsuk formára.
Most tegyük be a hűtőbe, hogy legalább addig pihenhessen, amíg a szilvát kimagozzuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.
Félbe vágjuk, és kimagozzuk a szilvát.
Elővesszük a tésztát, és megszórjuk fahéjjal és az édesítővel, majd szépen rátesszük a szilvát.
Készre sütjük, szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Fotó: Shutterstock