Egyszerű, szójaszószos tészta japán recept szerint: pirított zöldségek dúsítják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Odáig leszel ezért a receptért, ha kedveled a szójaszószba forgatott tésztákat és a keleti fűszerezést. Mesésen zamatos a végeredmény!
Egy roppant egyszerűen elkészíthető ételről van szó: a zöldségek megtisztítása és feldarabolása több idődet veszi majd igénybe, mint a teljes azt követő folyamat. A tészta főzése közben mindent lepiríthatsz (és mivel a zöldségek roppanósan a legjobbak, 2-3 percről van szó), utána pedig már csak össze kell forgatnod a hozzávalókat, és már mehet is a tányérba.
Szójaszószból kétfajta is szerepel a receptben: a világosat már ismerheted, ez az elterjedtebb, a sötétre pedig intenzívebb színe és íze miatt van szükség. A juharszirup szintén egy markánsabb, enyhén kesernyés ízárnyalattal gazdagítja a szószt, és persze biztosítja az édességét. Ha helyettesítenéd, akkor a legjobb erre a célra a méz, abból is a hárs, mivel annak szintén megvan a kesernyés utóíze.
A recept udontésztát használ, ami Japánban egy hagyományosan búzalisztből, sóból és vízből készült vastagabb tészta. Itthon ázsiai vagy gasztrokülönlegességeket forgalmazó boltokban kapható, de ha nehéz hozzájutnod, akkor spagettivel is pótolhatod. A citromfüvet szintén ázsiai és indiai boltokban tudod beszerezni. Ezek rendszerint fagyasztott állapotban és többszálas kiszerelésben kaphatók, így egy adag nagyon sok főzéshez elég lesz.
Szójaszószos japán tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 300 g udontészta
- 5 ek olívaolaj
- 5 szál zöldhagyma
- 1 ek friss gyömbér (apróra vágva)
- 3 szál citromfű (apróra vágva)
- 200 g brokkoli
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 500 g csiperkegomba
- 1 db répa
- 100 ml víz
- 3 ek szójaszósz
- 6 ek sötét szójaszósz
- 3 ek citromlé
- 4 ek juharszirup
- 2 tk gyömbérpor
- 2 ek szezámmag
- só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki sós vízben.
Karikázzuk fel a zöldhagymát, vágjuk apróra a gyömbért és a citromfűszálakat, majd az olajon pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát, a répát, a kis rózsákra szedett brokkolit és a felszeletelt gombát. Adjuk hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk őket roppanósan puhára.
Közben a szószhoz keverjük össze a szójaszószokat, a citromlevet és a juharszirupot, és öntsük a megpirult zöldségekre, adjuk hozzá az időközben készre főtt tésztát, a gyömbérport, forgassuk össze, és még 2 percig hagyjuk a tűzön, hogy átvegyék egymás ízeit. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, ezért só nélkül is elég ízletes ez a tészta, de igény szerint még utánasózhatunk.
Szezámmagszórással tálaljuk.
Fotók: Getty Images