Egyszerű, szójaszószos tészta japán recept szerint: pirított zöldségek dúsítják

Japan-udon
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Odáig leszel ezért a receptért, ha kedveled a szójaszószba forgatott tésztákat és a keleti fűszerezést. Mesésen zamatos a végeredmény!

Egy roppant egyszerűen elkészíthető ételről van szó: a zöldségek megtisztítása és feldarabolása több idődet veszi majd igénybe, mint a teljes azt követő folyamat. A tészta főzése közben mindent lepiríthatsz (és mivel a zöldségek roppanósan a legjobbak, 2-3 percről van szó), utána pedig már csak össze kell forgatnod a hozzávalókat, és már mehet is a tányérba. 

Szójaszószból kétfajta is szerepel a receptben: a világosat már ismerheted, ez az elterjedtebb, a sötétre pedig intenzívebb színe és íze miatt van szükség. A juharszirup szintén egy markánsabb, enyhén kesernyés ízárnyalattal gazdagítja a szószt, és persze biztosítja az édességét. Ha helyettesítenéd, akkor a legjobb erre a célra a méz, abból is a hárs, mivel annak szintén megvan a kesernyés utóíze.

A recept udontésztát használ, ami Japánban egy hagyományosan búzalisztből, sóból és vízből készült vastagabb tészta. Itthon ázsiai vagy gasztrokülönlegességeket forgalmazó boltokban kapható, de ha nehéz hozzájutnod, akkor spagettivel is pótolhatod. A citromfüvet szintén ázsiai és indiai boltokban tudod beszerezni. Ezek rendszerint fagyasztott állapotban és többszálas kiszerelésben kaphatók, így egy adag nagyon sok főzéshez elég lesz.

Szójaszószos japán tészta

Japan-udon-wokban

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g udontészta
  • 5 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma
  • 1 ek friss gyömbér (apróra vágva)
  • 3 szál citromfű (apróra vágva)
  • 200 g brokkoli
  • 0.5 db piros kaliforniai paprika
  • 500 g csiperkegomba
  • 1 db répa
  • 100 ml víz
  • 3 ek szójaszósz
  • 6 ek sötét szójaszósz
  • 3 ek citromlé
  • 4 ek juharszirup
  • 2 tk gyömbérpor
  • 2 ek szezámmag
  • só (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki sós vízben.

Karikázzuk fel a zöldhagymát, vágjuk apróra a gyömbért és a citromfűszálakat, majd az olajon pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát, a répát, a kis rózsákra szedett brokkolit és a felszeletelt gombát. Adjuk hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk őket roppanósan puhára.

Közben a szószhoz keverjük össze a szójaszószokat, a citromlevet és a juharszirupot, és öntsük a megpirult zöldségekre, adjuk hozzá az időközben készre főtt tésztát, a gyömbérport, forgassuk össze, és még 2 percig hagyjuk a tűzön, hogy átvegyék egymás ízeit. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, ezért só nélkül is elég ízletes ez a tészta, de igény szerint még utánasózhatunk.

Szezámmagszórással tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük