
Egyszerű, szójaszószos tészta japán recept szerint: pirított zöldségek dúsítják

Odáig leszel ezért a receptért, ha kedveled a szójaszószba forgatott tésztákat és a keleti fűszerezést. Mesésen zamatos a végeredmény!
Egy roppant egyszerűen elkészíthető ételről van szó: a zöldségek megtisztítása és feldarabolása több idődet veszi majd igénybe, mint a teljes azt követő folyamat. A tészta főzése közben mindent lepiríthatsz (és mivel a zöldségek roppanósan a legjobbak, 2-3 percről van szó), utána pedig már csak össze kell forgatnod a hozzávalókat, és már mehet is a tányérba.
Szójaszószból kétfajta is szerepel a receptben: a világosat már ismerheted, ez az elterjedtebb, a sötétre pedig intenzívebb színe és íze miatt van szükség. A juharszirup szintén egy markánsabb, enyhén kesernyés ízárnyalattal gazdagítja a szószt, és persze biztosítja az édességét. Ha helyettesítenéd, akkor a legjobb erre a célra a méz, abból is a hárs, mivel annak szintén megvan a kesernyés utóíze.
A recept udontésztát használ, ami Japánban egy hagyományosan búzalisztből, sóból és vízből készült vastagabb tészta. Itthon ázsiai vagy gasztrokülönlegességeket forgalmazó boltokban kapható, de ha nehéz hozzájutnod, akkor spagettivel is pótolhatod. A citromfüvet szintén ázsiai és indiai boltokban tudod beszerezni. Ezek rendszerint fagyasztott állapotban és többszálas kiszerelésben kaphatók, így egy adag nagyon sok főzéshez elég lesz.
Szójaszószos japán tészta

Hozzávalók 4 személyre
- 300 g udontészta
- 5 ek olívaolaj
- 5 szál zöldhagyma
- 1 ek friss gyömbér (apróra vágva)
- 3 szál citromfű (apróra vágva)
- 200 g brokkoli
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 500 g csiperkegomba
- 1 db répa
- 100 ml víz
- 3 ek szójaszósz
- 6 ek sötét szójaszósz
- 3 ek citromlé
- 4 ek juharszirup
- 2 tk gyömbérpor
- 2 ek szezámmag
- só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki sós vízben.
Karikázzuk fel a zöldhagymát, vágjuk apróra a gyömbért és a citromfűszálakat, majd az olajon pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát, a répát, a kis rózsákra szedett brokkolit és a felszeletelt gombát. Adjuk hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk őket roppanósan puhára.
Közben a szószhoz keverjük össze a szójaszószokat, a citromlevet és a juharszirupot, és öntsük a megpirult zöldségekre, adjuk hozzá az időközben készre főtt tésztát, a gyömbérport, forgassuk össze, és még 2 percig hagyjuk a tűzön, hogy átvegyék egymás ízeit. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, ezért só nélkül is elég ízletes ez a tészta, de igény szerint még utánasózhatunk.
Szezámmagszórással tálaljuk.
Fotók: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Olvasd el ezt is!