![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű, szójaszószos tészta japán recept szerint: pirított zöldségek dúsítják
![Japan-udon](https://kep.index.hu/1/0/4492/44920/449205/44920582_3426688_ebf64a1056687d74d3948334a8ee9b80_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Odáig leszel ezért a receptért, ha kedveled a szójaszószba forgatott tésztákat és a keleti fűszerezést. Mesésen zamatos a végeredmény!
Egy roppant egyszerűen elkészíthető ételről van szó: a zöldségek megtisztítása és feldarabolása több idődet veszi majd igénybe, mint a teljes azt követő folyamat. A tészta főzése közben mindent lepiríthatsz (és mivel a zöldségek roppanósan a legjobbak, 2-3 percről van szó), utána pedig már csak össze kell forgatnod a hozzávalókat, és már mehet is a tányérba.
Szójaszószból kétfajta is szerepel a receptben: a világosat már ismerheted, ez az elterjedtebb, a sötétre pedig intenzívebb színe és íze miatt van szükség. A juharszirup szintén egy markánsabb, enyhén kesernyés ízárnyalattal gazdagítja a szószt, és persze biztosítja az édességét. Ha helyettesítenéd, akkor a legjobb erre a célra a méz, abból is a hárs, mivel annak szintén megvan a kesernyés utóíze.
A recept udontésztát használ, ami Japánban egy hagyományosan búzalisztből, sóból és vízből készült vastagabb tészta. Itthon ázsiai vagy gasztrokülönlegességeket forgalmazó boltokban kapható, de ha nehéz hozzájutnod, akkor spagettivel is pótolhatod. A citromfüvet szintén ázsiai és indiai boltokban tudod beszerezni. Ezek rendszerint fagyasztott állapotban és többszálas kiszerelésben kaphatók, így egy adag nagyon sok főzéshez elég lesz.
Szójaszószos japán tészta
![Japan-udon-wokban](https://kep.index.hu/1/0/4492/44920/449206/44920624_d7cea9a8899274b60ce587504c26b13d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 300 g udontészta
- 5 ek olívaolaj
- 5 szál zöldhagyma
- 1 ek friss gyömbér (apróra vágva)
- 3 szál citromfű (apróra vágva)
- 200 g brokkoli
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 500 g csiperkegomba
- 1 db répa
- 100 ml víz
- 3 ek szójaszósz
- 6 ek sötét szójaszósz
- 3 ek citromlé
- 4 ek juharszirup
- 2 tk gyömbérpor
- 2 ek szezámmag
- só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki sós vízben.
Karikázzuk fel a zöldhagymát, vágjuk apróra a gyömbért és a citromfűszálakat, majd az olajon pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát, a répát, a kis rózsákra szedett brokkolit és a felszeletelt gombát. Adjuk hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk őket roppanósan puhára.
Közben a szószhoz keverjük össze a szójaszószokat, a citromlevet és a juharszirupot, és öntsük a megpirult zöldségekre, adjuk hozzá az időközben készre főtt tésztát, a gyömbérport, forgassuk össze, és még 2 percig hagyjuk a tűzön, hogy átvegyék egymás ízeit. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, ezért só nélkül is elég ízletes ez a tészta, de igény szerint még utánasózhatunk.
Szezámmagszórással tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!