Egyszerű, szójaszószos tészta japán recept szerint: pirított zöldségek dúsítják

Japan-udon
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Odáig leszel ezért a receptért, ha kedveled a szójaszószba forgatott tésztákat és a keleti fűszerezést. Mesésen zamatos a végeredmény!

Egy roppant egyszerűen elkészíthető ételről van szó: a zöldségek megtisztítása és feldarabolása több idődet veszi majd igénybe, mint a teljes azt követő folyamat. A tészta főzése közben mindent lepiríthatsz (és mivel a zöldségek roppanósan a legjobbak, 2-3 percről van szó), utána pedig már csak össze kell forgatnod a hozzávalókat, és már mehet is a tányérba. 

Szójaszószból kétfajta is szerepel a receptben: a világosat már ismerheted, ez az elterjedtebb, a sötétre pedig intenzívebb színe és íze miatt van szükség. A juharszirup szintén egy markánsabb, enyhén kesernyés ízárnyalattal gazdagítja a szószt, és persze biztosítja az édességét. Ha helyettesítenéd, akkor a legjobb erre a célra a méz, abból is a hárs, mivel annak szintén megvan a kesernyés utóíze.

A recept udontésztát használ, ami Japánban egy hagyományosan búzalisztből, sóból és vízből készült vastagabb tészta. Itthon ázsiai vagy gasztrokülönlegességeket forgalmazó boltokban kapható, de ha nehéz hozzájutnod, akkor spagettivel is pótolhatod. A citromfüvet szintén ázsiai és indiai boltokban tudod beszerezni. Ezek rendszerint fagyasztott állapotban és többszálas kiszerelésben kaphatók, így egy adag nagyon sok főzéshez elég lesz.

Szójaszószos japán tészta

Japan-udon-wokban

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g udontészta
  • 5 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma
  • 1 ek friss gyömbér (apróra vágva)
  • 3 szál citromfű (apróra vágva)
  • 200 g brokkoli
  • 0.5 db piros kaliforniai paprika
  • 500 g csiperkegomba
  • 1 db répa
  • 100 ml víz
  • 3 ek szójaszósz
  • 6 ek sötét szójaszósz
  • 3 ek citromlé
  • 4 ek juharszirup
  • 2 tk gyömbérpor
  • 2 ek szezámmag
  • só (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki sós vízben.

Karikázzuk fel a zöldhagymát, vágjuk apróra a gyömbért és a citromfűszálakat, majd az olajon pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát, a répát, a kis rózsákra szedett brokkolit és a felszeletelt gombát. Adjuk hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk őket roppanósan puhára.

Közben a szószhoz keverjük össze a szójaszószokat, a citromlevet és a juharszirupot, és öntsük a megpirult zöldségekre, adjuk hozzá az időközben készre főtt tésztát, a gyömbérport, forgassuk össze, és még 2 percig hagyjuk a tűzön, hogy átvegyék egymás ízeit. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, ezért só nélkül is elég ízletes ez a tészta, de igény szerint még utánasózhatunk.

Szezámmagszórással tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük