
Szupergyors és brutál sajtos pogácsa, imádni fogod!
Kétféle sajt és magvak - barnaliszttel diétássá teheted
Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
Ismét a sajtimádók kedvében járunk, ami nem véletlen, lévén, hogy egy csónakban evezünk. Szuper gyors, és szuper finom pogácsareceptet mutatunk. Dupla adag alatt nem is érdemes belevágni, a szimpla az úgy fogy el, mintha sose lett volna.
Az alap recepthez kétféle sajtra van szükség, ami, kitaláltátok, szuperül variálható, ezért mindig más és más ízű pogácsa lesz az eredmény attól függően, hogy éppen mit használunk. Ennek megfelelően bort is választhatunk hozzá ügyesen és változatosan, a sajtok fajtájához, illetve az alkalomhoz, és az évszakhoz illően.
Én azt javaslom, hogy elsőként próbáljátok ki a trappista-Grana Padano kombinációt, nekem ez ízlett a legjobban, és ez a változat maradt fent a családi recepttárban.
Ez a recept egyébként azért lesz a konyhai repertoárod egyik alapdarabja, mert gyakorlatilag lehetetlen elfelejteni. Aki egyszer elkészítette, az emlékezni fog rá örökre. Nem azért, mert olyan jó (egyébként igen!), hanem mert annyira egyszerű. Tíz dekára van szükség mindenből, kétféle sajt, liszt, vaj. Plusz só és tojás, de hát az minden sós sütibe kerül.
Tovább gyorsítható
Ha nem ragaszkodsz a kerek pogácsához, a kinyújtott tésztát késsel négyzetekre is vághatod, így még több időt megtakarítasz. Mindent egybevetve, sajtreszeléssel, mosogatással együtt negyed óránál nincs is vele több munka, a többi a sütés idő, de az is gyorsan megvan.
Természetesen a fehér lisztet nyugodtan barnára cserélhetjük, ezzel máris IR-kompatibilissé tettük a pogácsánkat.
Parmezános pogácsa

Hozzávalók 4 adaghoz
- 10 dekagramm liszt
- 10 dekagramm vaj
- 10 dekagramm trappista sajt reszelve
- 10 dekagramm Grana Padano (parmezán)
- 1 darab tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 opcionáls a tetejére reszelt sajt, magvak, stb
Elkészítés:
Hozzáadjuk a reszelt sajtokat és a tojást, és összegyúrjuk.
Nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle, vagy ha úgy szeretjük, késsel kockákra vágjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és egyenként helyezünk rá némi sajtot, vagy magot, amit szeretünk.
Készre sütjük. Hallgassunk az orrunkra, jelezni fog, amikor kész (ez ugye mindig a sütőtől függ).
Fotó: Shutterstock