Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal: zsenge borsóból kötelező elkészíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gazdagon megpakolt leves nem egy napra készül, másnapra is bőven marad, sőt, a hús miatt két fogás is kihozható belőle.
A borsóleves sok családban nagy kedvenc, bár újabban hódítanak a krémlevesek is, a szíve mélyén mindenki emlékszik a hagyományos, nagyiféle változatokra.
Nálunk a mama tanyasi borsólevest készített, amelybe csirkehús is került bőven. A legjobb, ha egész, kisebb csibét darabolsz a levesbe, a húst akár - miután belefőtt a lébe - a sütőben is pirosra sütheted, így második fogásod is lesz. A tartalmas levest tésztával is lehet dúsítani, ez lehet galuska, csipetke vagy reszelt tészta. Utóbbi alapanyagai ugyanazok, mint a csipetkének, csak tépkedés helyett le kell reszelni a tésztát, úgy megy a levesbe.
Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm zöldborsó
- 1 darab konyhakész tanyasi csirke
- 3 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 darab krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- 1 evőkanál finomliszt
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- kevés olaj
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg, a répákat vágjuk fel tetszőleges méretű karikákra, a krumplit kockákra, a hagymát hagyjuk egészben a paradicsommal együtt, a paprikát vágjuk félbe.
A tanyasi csirkét daraboljuk fel, a szárnyát csapjuk félbe, a mellét kockázzuk fel, majd dobjuk fazékba és kevés olajon kezdjük el pirítani addig, míg a hús színt kap. Utána keverjük hozzá a zöldségeket - a borsó kivételével -, szórjuk rá a lisztet és pirítsuk 3-4 percig, közben kevergessük. Forgassuk hozzá a borsót is, mehet rá a pirospaprika és annyi víz, amennyi ellepi.
A levest ízesítsük sóval és borssal, ha van kéznél házi készítésű ételízesítő, 1 kocka mehet belőle a levesbe, hogy még jobb íze legyen.
A levest főzzük közepes láng felett, amikor felforr, vegyük lejjebb a lángot és gyöngyözve főzzük tovább addig, amíg minden alapanyag megpuhul. Ha főzés során elfőne a víz, akkor azt mindig pótoljuk.
Miután minden alapanyag megpuhult, csipetkét is lehet szaggatni a levesbe.
Utoljára a finomra vágott petrezselymet keverjük a levesbe, tálalásnál kínáljunk mellé tejfölt.
Fotó: Botos István