Így készül a tökéletes csurgatott vajas galuska: az izgalmas levesbetét 10 perc alatt kész

csgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hihetetlen, hogy a gasztronómia mennyit változik, új trendek hódítanak, azonban az igazi, hagyományos ízek mégsem merülnek feledésbe, nincs az a menő új irányzat, ami elsöpörné nagyanyáink ízeit.

Talán nosztalgiából, vagy egyszerűen csak azért, mert a régi ízek még mindig kellemes emlékeket csalnak elő, de nem feledjük őket.

 A mondás úgy tartja, mindenki magából indul ki, hát most én is így teszek. Nyitottnak tartom magam, felfedezőnek, aki fürkészve lesi, milyen új dolgokkal állnak elő azok, akik trendeket teremtenek, akik népszerűsítik, mi kerüljön az asztalra, mi az, aminek érdemes lenne helyet szánni. Van úgy, hogy ezek az új ízek megrémítenek, és nem tagadom, néha inába száll a bátorságom egy-egy különleges újdonság láttán, ilyenkor mindig eszembe jutnak azok a házias ízek, amikkel a mamám is főzött.

Egyszerű, tartalmas fogások, melyekre még sok-sok év múlva is emlékezni fogunk. Ezeket az ízeket próbálom megőrizni, nem hagyom, hogy feledésbe merüljenek, szóval az én konyhámban bőven jut hely a hagyományos ízeknek. Mindig kutakodom, mit találhatok a mama receptjei között, amiket szóról szóra követek, vagy saját ízlésemnek megfelelően kicsit modernizálom.

csgct

A vajas galuskát régen gyakran készítették köretként vagy levesbetétként, pont úgy, ahogy az olaszok a gnocchit is használják. Csurgatott formájában sokan nokedliszaggatóval készítették, míg mások kanállal szaggatták ki a mesés galuskákat. Nokedliszaggatóval készítve sokan úgy ismerik, vajas nokedli, hisz összetételükben kísértetiesen hasonlítanak. Érdemes kipróbálni ezt a régen kedvelt vajas galuskát, szaftos húsok mellé kiváló köret, de még a legunalmasabb levesnek is új értelmet ad.

Hogyan készül?

A régi időket idéző galuska egyszerűen készül:

20 dekagramm lágy vajat habosra keverünk, majd egyenként 4 tojást adunk hozzá. Ezt alaposan keverjük el, majd a liszt és a só következik. Lisztből annyit adagoljunk, amennyiből lágy, a nokedlihez hasonló állagot kapunk. A kikevert tésztát kanál segítségével forró vízbe szaggatjuk, majd miután a csinos kis galuskák felúsztak a víz felszínére, leszűrjük és már tálalhatjuk is. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük