Isteni glutén- és tejmentes finomság: kókusztejes tápiókapuding friss gyümölccsel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tápiókagyöngyből készült puding nem csak gyönyörű, de egészen egyedülálló állaga van, mindenféle allergénektől mentes. Nagy mennyiségben is gyors és egyszerű az előállítása, szóval igazi kincs a kamrában.

Ráadásul bármeddig eláll, és negyed óra alatt lesz belőle szép és finom puding. Jobban mondva sokkal több, mint egy sima, átlagos puding, mert a gyöngyök hatására nem egynemű az állaga, hanem olyan, mintha kis buborékok pattannának szét az ember szájában, miközben kanalazza.

Nagyon gyorsan rá lehet kattanni, és mivel nincs igazán íze, jól megy hozzá a karakteres ízű kókusztej. Sokan tesznek bele főzés közben ízesítőket, ezekkel bátran lehet játszani. Citromhéj, vanília, gyömbér, lime-héj, sok minden illik hozzá, az itt közölt verzió most a legminimalistább. 

Az a fajta édesség ez, ami annyira könnyű, hogy a legnagyobb lakoma után is elfér, és olyan friss, enyhén édes ízei vannak, hogy különösen jólesik olyankor, ha valami zsíros, csípős, fűszeres ételt ettünk. Most mangó került a tetejére, de bármilyen friss gyümölcs jó lehet hozzá.

Kókusztejes tápiókapuding

tápióka puding

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 150 gramm tápiókagyöngy
  • 0.5 liter víz
  • 0.5 liter kókusztej
  • 100 gramm cukor
  • ízlés szerint gyümölcs
  • 1 csipet
  • opcionális kókuszcsipsz
Recept idők

Elkészítés:

Felforralunk fél liter vizet, beleteszünk egy nagy csipet sót és beleszórjuk a tápiókagyöngyöt. Kevergetve főzzük tíz percig, míg kissé átlátszóvá nem válik, majd hozzáadjuk a cukrot és a kókusztejet, és további tíz percig főzzük. Közben időnkét meg-megkevergetjük, mert hajlamos tömbökben összeállni. Amikor kissé besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot és kis tálkákba öntjük. Ekkor még folyékony állagú, de hűlés közben szépen meg fog szilárdulni. Tálalás előtt apróra vágott gyümölccsel és pirított kókuszcsipsszel szórjuk meg.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük