Krémes, vaníliás tápiókapuding: mennyei desszert pillanatok alatt

tápiókapuding
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár növényi itallal is készülhet a tápiókapuding, tejjel és tojással főzve sokkal krémesebb lesz.

Ha szereted a pudingot, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet, a tápióka krémessé varázsolja a tejet, kanalazható desszertet kapsz majd végeredményül. Picit úgy működik a tápiókapuding, mint a tejberizs: ahogy a gyöngyök megszívják magukat a folyadékkal, megpuhulnak, megnőnek, majd keményítőtartalmuknál fogva besűrítik, krémesítik a tejet vagy vizet.

Mi az a tápióka?

A tápióka a manióka gyökeréből kivont keményítő, semleges íze miatt szinte bármivel ízesíthető, általában sűrítőanyagként funkcionál, kocsonyássá teszi a folyadékot. Liszt formájában is árulják, tökéletes alternatíva lehet a gluténérzékenyeknek. A tápiókával készült fogásokat nyugodtan lefagyaszthatod, a felengedés után sem fog elveszni a textúrájuk. 

A tápiókapudingot a tejberizshez hasonlóan - hogy maradjunk ennél a párhuzamnál - hidegen és melegen is fogyaszthatod. Megszórhatod kakaóval, de gyümölcsökkel is összeforgathatod, ahogyan csak szeretnéd. Vegán változatban is elkészítheted, tej helyett használj növényi italt, a tojást pedig kihagyhatod belőle.

Tápiókapuding

tápióka2

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 90 gramm tápiókagyöngy
  • 250 milliliter víz
  • 600 milliliter tej
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a vizet és a tápiókagyöngyöt egy nagy lábasba, hagyjuk állni 30 percig, míg a gyöngy megszívja magát a vízzel.

Kapcsoljuk fel alatta a lángot. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót, majd forrásig melegítsük.

Vegyük kicsire a lángot, adjuk hozzá a cukrot. Folyamatosan kevergetve, fedő nélkül főzzük, míg besűrűsödik, a gyöngy puha és áttetsző lesz, ez nagyjából 5 perc alatt történik meg.

Egy külön tálban verjük fel a tojást. Adjunk hozzá fél merőkanál forró tápiókapudingot, keverjük el benne, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés.

Öntsük a tojásos keveréket a többi pudinghoz, vegyük közepesre a lángot, majd folyamatosan kevergetve főzzük pár percig (de ne forrjon), míg sűrű, pudingszerű nem lesz az állaga. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk pihenni 15 percig. Keverjük bele a vaníliát.

Ízlés szerint hidegen vagy melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük