Így készíts házi cipót a krémlevesekhez - Ebben tálalva még jobban esik
Itt a krémlevesek szezonja: kínáld a népszerű fogásokat saját készítésű cipóban!
A kicsit savanykás, sokféle zöldséggel gazdagított, sűrű tárkonyos raguleves kiváló ötlet újév napjára. Ráadásul olyan laktató, hogy nem fontos utána második fogás.
A tárkony sok nép kedvelt fűszere, a jellegzetes ízű növény fogyasztásának számos egészségügyi előnye van: fájdalomcsillapító, segíti az emésztést, és jót tesz a másnapos gyomornak. Így egy átbulizott éjszaka után különösen kapóra jön.
Bár mindenféle hússal kiváló, újév napján ne bízd a véletlenre, inkább sertésből készítsd. Cipóban tálalva még tartalmasabb és laktatóbb.
A sertéscombot alaposan tisztítsuk meg, mossuk meg, és vágjuk kisebb kockákra. A zöldségeket pucoljuk meg, a répákat karikázzuk fel.
A vöröshagymát aprítsuk fel, és kevés zsiradékon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a sertéshúst, és kevergetve pirítsuk. Amikor kifehéredik, tegyük hozzá a répákat, a zellert és a gombát, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor felforr, mehet bele a babérlevél és a tárkony is. Kis lángon főzzük egy órát, majd rakjuk hozzá a felkockázott krumplit.
Amikor minden puha, készítsük el a habarást: a lisztet keverjük csomómentesre a tejföllel és a tejszínnel. Két-három evőkanál forró levest adjunk hozzá a hőkiegyenlítés végett, és folytonos kavarás mellett tegyük bele a levesünkbe.
Öntsünk hozzá kevés citromlevet, és forraljuk össze. Tálaláskor még friss tárkonyt is dobhatunk hozzá.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu