Mandulába forgatott túrógombóc főzés nélkül: hűsítő nyári desszert
Egy igazi vendégváró desszertet mutatunk most, amit tényleg semmi munkával készíthetsz el.
Az eperszezonnal ez az apró kis piros gyümölcs átveszi a stafétát a téli időszak citrusféléitől. Nemcsak C-vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, de egyben alacsony energiatartalmú is, így könnyed kiegészítője lehet diétáknak is.
Ezúttal egy egyszerű epres pite receptjét mutatjuk, amelyhez csak néhány hozzávalóra lesz szükséged.
Először készítsük el a tésztát. Ehhez egy közepes tálban keverjük habosra a porcukrot és a puha vajat.
Adjuk hozzá a tojást is, majd szitáljuk bele a lisztet és a sót. Ezután az egészet gyúrjuk jól össze.
A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen. Vajazzunk ki egy 22 cm-es pitesütő formát, majd tegyük bele a kinyújtott tésztát és óvatosan nyomkodjuk bele.
A tésztát pihentessük egy órán át a hűtőben, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt süssük ki. Érdemes itt-ott megszurkálni a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni.
Ezután állítsuk össze a tortát.
Az epret mossuk meg, szedjük ki a szárát és csepegtessük le.
A felét halmozzuk bele a pitetésztába.
A másik felét tegyük egy kisebb lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett forraljuk fel.
Egy másik tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet. A kész keveréket fokozatosan adjuk hozzá az eperhez.
Csökkentsük a hőt, és állandó keverés mellett pár perc alatt főzzük össze, amíg jól be nem sűrűsödik.
A megfőtt epres keveréket öntsük rá az eprekkel teli pitetésztára.
A kész pitét tegyük hűtőbe 3 órára, amíg az szépen kihűl és megdermed.
Tálalás előtt verjük fel a tejszínhabot egy közepes tálban, majd kanalazzuk a pite tetejére, és tálalhatjuk is a kész süteményt.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu