Isteni, selymes főzött eperkrém: édes, hazai gyümölcsből készítsd

eperkrem
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Önmagában kanalazva, sütibe töltve, mindenhogy isteni ez a selymes eperkrém, készítsd el még ma!

Ha szereted a légies, selymes lemon curdöt, avagy citromkrémet, próbáld ki az angol receptet eperrel is! Legalább olyan finom lesz, ha nem még jobb, és 100%-ban a gyümölcs íze dominál, nem nyomja el semmi.  

Mivel az eper önmagában is elég édes, csak minimális cukor kerül mellé. Az eperpürét a tojás fogja besűríteni: vigyázz, alacsony hőfokon főzd, és folyamatosan kevergesd, úgy nem lesz belőle rántotta. Ha nagyon nem akar sűrűsödni, picit feljebb veheted a lángot, de maximum gyöngyözzön, és sose hagyd magára. Ha mégis megtörténne a baj, darabos lenne, szűrd át szitán, úgy tedd vissza a tűzhelyre.

Főzött eperkrém

eperkrem2

Hozzávalók 4 decihez

  • 350 g eper
  • 80 g vaj
  • 60 g cukor
  • 2 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a cukrot tegyük egy kis lábasba, melegítsük össze. Mikor elolvadt a vaj és a cukor is, húzzuk le a tűzről.

Az epreket tisztítsuk meg, majd tegyük őket turmixgépbe/aprítógépbe, pürésítsük le.

Miközben megy a gép, csurgassuk az eperhez a vajas-cukros keveréket, majd, ha elkeveredett, adjuk hozzá a tojásokat is, azzal is keverjük össze.

Az így kapott eperszószt szűrjük át egy apró lyukú szitán.

Tegyük egy kis lábasba. Alacsony/közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Ne hagyjuk magára. Nem szabad forrnia, inkább csak finoman gyöngyöznie. Ez a folyamat a hő erősségétől függően 10-15 percet vesz igénybe.

Ha már befogja egy kanál hátulját, készen van. Ha még hígnak látjuk, de már nem sűrűsödik tovább, nem kell aggódni, ahogy hűl, még sokat sűrűsödik.

Az eperkrémet öntsük szét a tálkák között, majd hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük a hűtőbe.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük