Könnyed, spenótos frittata túróval dúsítva: fehérjebomba reggeli
Ha tavasz, akkor spenót, készítsd el minél többféle formában, amíg tart a szezon, a friss zöld isteni finom, sütve, főve, de nyersen is felhasználhatod.
A frittata szó olaszul sültet jelent, így nem nehéz kitalálni, hogy ez valójában egy tojásos, sült lepény. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és a szezonális zöldségektől kezdve a különböző felvágottakig és sajtokig szinte bármivel elkészíthető.
A mi választásunk ezúttal a spárgára, a gombára és a feta sajtra esett.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A spárgát tisztítsuk meg és vágjuk fel kb. 2,5 cm-es darabokra. A fás részektől szabaduljunk meg.
A gombát és a hagymát is tisztítsuk meg, majd a gombát vágjuk vékony szeletekre, a hagymát pedig aprítsuk fel.
A feta sajtot törjük össze kisebb darabokra.
Vegyünk elő egy közepes serpenyőt, amit sütőbe is be lehet tenni.
2 teáskanál olajon dinszteljük meg a gombát és a hagymát. Fűszerezzük két csipet sóval és egy csipet borssal, kb. 5 percig dinszteljük.
Ezután szedjük ki a serpenyőből a hagymás gombát, és tegyük félre.
Ugyanabba a serpenyőbe tegyünk ismét 1 teáskanál olajat és pároljuk meg a spárgadarabokat is (kb. 3-5 perc). Ezt is fűszerezzük meg sóval és borssal, ízlés szerint.
Amint elkészült a spárga is, azt is tegyük félre, a serpenyőt pedig tisztítsuk meg.
A tojásokat üssük bele egy közepes tálba, és csipet só és bors kíséretében verjük habosra.
Közepes lángon olvasszuk fel a serpenyőben a vajat.
A tojásos keveréket adjuk hozzá az olvasztott vajhoz, és hagyjuk, hogy közepes vagy alacsony lángon, néhány perc alatt elkészüljön.
Mikor már nagyjából szilárd, de még remegős, szórjuk meg a megpárolt zöldségekkel, végül pedig a feta sajttal, és tegyük be az előmelegített sütőbe, ahol ez a tojásos költemény mindössze 15-20 perc alatt szép barnára sül.
Forrón tálaljuk, a tetejére pedig szórjunk nyugodtan pár karika lila hagymát és néhány friss bazsalikomlevelet.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu