Sűrű tavaszi zöldségleves petrezselymes galuskával: maradékmentő receptnek sem utolsó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az éléskamrádban szomorkodó zöldségek legjobb felhasználása, készítsd el ezt a sűrű és ínycsiklandó levest.
Az én családomban a leves szent és sérthetetlen, minden évszaknak megvannak az aktuális kedvencei, így nálunk elég gyakran kerül az asztalra a testet és lelket melengető finomság. Mindenkinek van kedvenc levese, persze azért újdonságoknak is jut hely, olykor pedig a helyzet szüli a fogást.
Tavasszal könnyű összeszedni egy kis náthát, ilyenkor egy tányérnyi gőzölgő leves csodákra képes. A legjobb betegségűző levesek közé sorolandó az erő-, csont- és a mamaféle húsleves, de zöldséglevest is készíthetsz, akár a rád maradt, picit már megpuhult vitaminbombákból.
Tipp, hogy még finomabb legyen
A leves ízesítésénél használj házi ételízesítő kockát, sokkal zamatosabb lesz tőle a fogás, tálalásnál pedig hűvös tejföllel locsold meg.
Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 3 szál újhagyma
- 300 g gomba
- 2 darab krumpli
- 3 darab sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 150 g borsó (mirelit)
- 1 darab hegyes erős paprika
- kevés olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- só és bors ízlés szerint
Galuska:
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 4 evőkanál liszt
- víz szükség szerint
Elkészítés:
Az összes zöldséget (a mirelit borsó kivételével) tisztítsuk meg, majd tetszőlegesen vágjuk fel.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a zöldségeket (mirelit borsóval együtt), és a liszttel együtt forgassuk át, majd 2-3 perc után keverjük hozzá a fűszerpaprikát és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval és borssal.
Galuska:
A petrezselymet vágjuk finomra.
A tojást a sóval verjük fel, utána adjuk hozzá a petrezselymet, lisztet és annyi vizet, amennyi a lágy állagú galuska kikeveréséhez szükséges.
Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a galuskát szaggassuk a levesbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors