Erőleves buggyantott tojással: már egy tányérnyi gyógyítóan hat a gyenge szervezetre
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Nátha vagy betegség idején nincs is jobb gyógyír a legyengült szervezet számára, mint egy tányér forró erőleves.
Beköszöntött az ősz, egyre hidegebbek a napok, ilyenkor pedig nagyon könnyű megfázni. Betegség esetén a legjobb kúra a meleg ágyikóban való pihenés, a forró citromos tea kortyolása és a nagyiféle erőleves, amely, ahogy a neve is sugallja, erővel tölti fel a legyengült szervezetet.
Mi is az az erőleves?
A gyógyító leves sokféle változatban készíthető el. A klasszikus receptben darált marhahúsból és gyökérzöldségekből készül az aranyló csoda, amit órákig főznek, majd a levet leszűrve, nagyobb csészékben kínálják. Van, aki levesbetétet is tesz bele, gyakori, hogy nyers tojássárgáját csúsztatnak a tálkákba.
Nálunk is leszűrve készül a finomság, tálalásnál azonban roppanósra főtt sárgarépa, tészta, buggyantott tojás és petrezselyem kerül a tányérra, néha pedig erős paprika is, amely remek immunerősítő.
Erőleves buggyantott tojással
Hozzávalók 4 személyre
Erőleves:
- 50 dekagramm darált marhahús
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 darab tojásfehérje
- 1 fej zeller
- 1 fej karalábé
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés
- víz szükség szerint
Buggyantott tojás:
- 4 evőkanál fehérborecet
- 4 bögre víz
- 4 darab tojás
- 1 csipet só
Tálalásnál:
- 8 darab sárgarépa
- 200 gramm levestészta
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Erőleves:
A tojásfehérjéből verjünk laza habot, majd keverjük el benne a paradicsompürét.
A darált marhahúst öntsük nagy lábasba, keverjük el a zöldségekkel: a 2 gerezd fokhagymával, az 1 fej hagymával, amit egészben, héjával együtt dobunk a fazékba, illetve a többi zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller), amelyeket vágjunk közepes méretű kockákra. Utána keverjük bele a tojásfehérjét, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, 2-3 óráig főzzük, közben ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Az elkészült levest szűrjük le, csak a levét kínáljuk.
A választott levestésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A répákat félbevágva főzzük roppanósra vagy puhábbra, ahogy tetszik.
Buggyantott tojás:
Forraljuk fel az ecetes-sós vizet. A tojásokat egyenként üssük merőkanálba és onnan csúsztassuk a forró vízbe, majd főzzük 3 percig.
Tálalás:
A leveses tányérra kanalazzunk tésztát, répát, majd szedjünk rá a leszűrt léből, a tetejére buggyantott tojás kerüljön finomra aprított petrezselyemmel megszórva.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors