Krémes, tejes pite zabpelyhes alappal: lágy és remegős a töltelék

2
Nyomtatás
tejes-pite2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted a sajttortát és a tejpitét, ezt a süteményt is imádni fogod, lágy, remegős és krémes, miközben a tészta pirult és ropogós.

Az úgynevezett crack pie vagy milk bar pie egy rengeteg vajjal, tejszínnel és tejporral készülő sütemény, amely ropogós, zabpelyhes tésztából és egy remegős krémből áll. Az elkészítése nem bonyolult, de igényel egy kis türelmet, ugyanis a krémnek teljesen meg kell szilárdulnia, hogy szeletelhető legyen, így egy pár órát mindenképp pihentetni kell a süteményt. 

A tölteléket és a tésztát is a tojás fogja össze, ez az egyik kulcsszereplő, igyekezz nagyobb, L-es darabokkal dolgozni. A tejszín sem mindegy, hogy milyen, minél zsírosabb, annál jobb! Igaz, egy masszív kalóriabomba ez a süti, de minden egyes falatért megéri félretenni a diétát!

Tejes pite

tejes-pite

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 120 g vaj
  • 70 g barna cukor
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 db L-es tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 90 g zabpehely
  • 40 g liszt
  • 1 csipet
  • 0.5 tk. sütőpor

Töltelék:

  • 150 g kristálycukor
  • 100 g barna cukor
  • 2 ek. tejpor
  • 1 csipet
  • 120 g vaj
  • 6 ek. habtejszín (zsíros)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 4 db tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy 23x33 centis tepsit sütőpapírral.

Készítsük el a tésztát: 90 gramm puha vajat keverjünk habosra a barna, illetve a kristálycukorral. Keverjük bele a tojást és a vaníliát is. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a lisztet, a sót és a sütőport is. 

Az így kapott masszát nyomkodjuk az előkészített tepsibe úgy, hogy fél centi vastag legyen, majd toljuk a sütőbe 10-15 percre, míg aranybarna lesz. Tegyük félre hűlni.

Ha kihűlt, törjük darabokra, majd a maradék 30 gramm puha vajjal együtt tegyük aprítógépbe. Dolgozzuk össze, hogy morzsás állaga legyen. Nyomkodjuk a morzsát egy 23 centi átmérőjű piteforma aljába és oldalára. (Ha nem tapadásmentes, béleljük ki sütőpapírral vagy vajazzuk ki.)

Készítsük el a tölteléket: keverjük össze a kétféle cukrot, a tejport és a sót.

A vajat olvasszuk meg, öntsük a cukros keverékre, keverjük vele egybe. Keverjük bele a tejszínt és a vaníliát is, végül a tojássárgákat is dolgozzuk bele robotgép segítségével.

A masszát öntsük a pitetésztára, majd toljuk a sütőbe (a középső rácsra). Süssük 15 percig. Utána vegyük le a sütő hőfokát 160 fokra, és süssük még 15 percig. Akkor jó, mikor elkezd pirulni a teteje, és picit még remegős. (Ha nagyon remegne, tegyük vissza még 5 percre.)

Hagyjuk 30 percig hűlni, majd tegyük a fagyasztóba 2-3 órára. A tálalás előtt 1 órával tegyük át a hűtőbe, majd hidegen szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon