Illatos narancsos keksz: omlós vajas tészta az alapja

narancsos-vajas-keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A narancstól illatos, a kardamomtól fűszeres, a vajtól pedig omlós ez az egyszerű keksz, nem lehet elrontani.

Egy minimális munka és egy adag türelem szükséges ennek a keksznek az elkészítéséhez: nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, viszont a rengeteg vaj miatt pihennie kell a hűtőben pár órát sütés előtt, hogy ne folyjon szét a tepsin. 

A klasszikus, omlós vajas keksz ezúttal narancsos ízesítést kapott, így illatos, aromás, még finomabb, igazi téli sütemény, amely nagyon jól fog esni egy csésze kávé vagy tea mellé. Hogy még különlegesebb legyen, kardamommal érdemes fűszerezni a tésztát, de ez akár el is hagyható, ha nem kedveled annyira a karakteres fűszert. 

Narancsos keksz

narancsos-vajas-keksz2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 280 g liszt
  • 0.5 tk őrölt kardamom
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 150 g cukor
  • 160 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 db bionarancs héja
  • 2 ek narancslé
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a kardamomot, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban.

A puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Keverjük bele a tojást, a narancshéjat és -levet is.

Fokozatosan adagolva keverjük bele a lisztes keveréket is, míg össze nem áll a tészta.

Készítsünk a tésztából egy hosszú rudat, majd csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe minimum 3-4 órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

Vágjuk a tésztarudat kb. fél centi vastag szeletekre, majd tegyük őket a tepsire, hagyjunk köztük helyet.

Süssük őket kb. 10-12 percig, míg az aljuk halványbarna nem lesz.

Hagyjuk őket hűlni a tepsin pár percig. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük