Sűrű, tejfölös karfiolfőzelék: akár önmagával is sűrítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ínycsiklandó főzeléket keményítővel, de önmagával sűrítve is elkészítheted, úgy biztos, nem lesz csomós.
Régebben a főzelék sok gyermek rémálma volt a menzának "köszönhetően". Az emlékekben az iskolai főzelék malterállagú, épp ezért nem csoda, hogy sokak utálták és utálják a mai napig a magyar konyha különlegességét.
Pedig a főzelék nagyon finom, csak tudni kell jól elkészíteni. A sűrítésnél nem kell a régi szokásokhoz ragaszkodni, liszt helyett használj étkezési keményítőt, vagy sűrítsd önmagával a főzeléket. Az önmagával való sűrítés egyszerűen történik, a tejfölhöz szedj 2-3 merőkanál főzeléket, botmixerrel pürésítsd, majd öntsd vissza a fazékba, és főzd forrásig.
Hogy még finomabb legyen, alaplével készítsd a főzeléket, hiányában használj házi ételízesítő kockát. A főzelék feltéttel az igazi, húsevők fasírttal vagy pirosra sült baconnel fogyasszák, vegetáriánusok főtt tojással vagy serpenyőben pirított tofuval kínálják. Ha pedig teljesen vegán verzióban készítenéd el a főzeléket, akkor tejtermék helyett bármilyen növényi italt használhatsz.
Tejfölös karfiolfőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- kevés vaj vagy olaj
- 1 l víz vagy alaplé (zöldség vagy csirke)
- só és bors ízlés szerint
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira és mossuk meg.
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy vajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a karfiolrózsákat, öntsük fel vízzel vagy alaplével, fűszerezzük sóval és borssal, főzzük addig, míg a karfiol megpuhul.
A tejfölt az étkezési keményítővel keverjük csomómentesre, a főzelék levéből 1-2 merőkanállal adjunk hozzá, keverjük össze, majd csorgassuk vissza a fazékba, főzzük forrásig. Bele is lehet itt-ott turmixolni, hogy még sűrűbb legyen.
A főzeléket finomra vágott petrezselyemmel megszórva, fasírttal, főtt tojással vagy pirosra sült baconnel kínáljuk.
Fotó: Getty Images