Sűrítés liszt nélkül: sokkal krémesebb és könnyedebb lesz a főzelék
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Ha másra nem is, a betonsűrűségű főzelékekre biztosan emlékszel gyerekkorodból, a menzákon szinte mindig túlzásba estek a liszt használatával.
Természetesen liszttel is lehet könnyed habarást vagy laza rántást készíteni, ha azonban diétásabb vagy egészségesebb lisztmentes megoldásokat keresel, számtalan alternatíva áll a rendelkezésedre. Arról nem is beszélve, hogy a liszt túlzott használata nem csak betonkeménnyé teheti a főzeléket/levest, de az ízén is megérződhet, sőt, ha nem kevered el alaposan, csomókba is összeállhat.
Az alábbiakban olyan alternatív, de könnyen elérhető módszereket gyűjtöttünk össze, amelyekhez nem kell a boltba rohannod, valószínűleg otthon is megtalálsz hozzájuk mindent.
Keményítő
Az utóbbi időben keményítővel sűrítek a legszívesebben: sokkal krémesebb lesz tőle minden étel, mégsem nehezíti el őket. A keményítő nagy előnye, hogy egész biztosan nem áll össze csomókba, ráadásul sokkal könnyedebb, lazább sűrítést eredményez, mint a liszt. A keményítőt hideg folyadékkal kell kikeverni, majd folyamatos kevergetés közben a főzelékhez önteni, végül összeforralni.
Krumpli
Szuper természetes sűrítőanyag, ráadásul egészen biztosan van otthon a kamrádban. A főzelékbe vagy krémlevesbe főzz 1-2 szem kockára vágott krumplit, majd törd össze vagy pürésítsd le. Külön is megfőzheted, majd az ételbe keverheted. A magas keményítőtartalom miatt tökéletesen sűrít: ha hozzáadtad az ételhez, már csak össze kell forralnod vele.
Zabpehely
Zabkorpával vagy zabpehellyel is sűríthetsz. Ha ezt a módszert választod, a főzés utolsó fázisában add hozzá az ételhez a zabpelyhet, gyorsan megpuhul és megdagad. Az íze nem fog érződni, ráadásul garantáltan csomómentes lesz a főzelék. Ha pedig zablisztet használsz, szórd az étel tetejére, keverd vele csomómentesre, majd tedd vissza a tűzre és forrald össze.
Mandulaliszt
Ha van otthon mandulaliszted, nem csak sütéshez, sűrítéshez is érdemes használnod, mivel nagy mennyiségű folyadékot képes felvenni. Amellett, hogy krémesít, nagy előnye, hogy gluténmentes és magas a fehérjetartalma. Enyhén édeskés íze van, de kis mértékben nem dominál az ételben, egyes főzelékeknek pedig még kifejezetten jól is áll.
Rizsliszt
Szintén gluténmentes, és amellett, hogy semmilyen mellékíze nincs, a keményítőtartalma miatt szépen sűrít, ráadásul csomómentes lesz vele a főzelék/leves. A rizsliszt olcsón beszerezhető, rántás készítéséhez is kiváló, édes és sós ételekhez egyaránt használható.
Hajdina
A hajdina nem csak egy gluténmentes gabonaféle, liszt formájában szuper sűrítőanyag is, az íze semleges, miközben fehérjében és rostban gazdag. Ugyanúgy érdemes használni, mint a sima búzalisztet, keverd csomómentesre egy kevés forró folyadékkal, majd add az ételhez.
Botturmix
Ha nincs kéznél semmilyen sűrítőanyag, akkor sem kell kétségbe esni, a főzeléket/levest saját magával is sűrítheted. Merj ki egy-két merőkanállal az ételből, turmixold le, majd öntsd vissza a többihez. Ezzel a módszerrel nem lesz nagyon sűrű, de mégis krémesebb lesz a végeredmény. Fontos, hogyha így sűrítenél, eleve kevesebb vízzel tedd fel főni a zöldségeket. Egyes ételek pedig még ennyi sűrítést sem igényelnek, a sárgaborsó például saját magától is betonkeményre fő.
Fotók: Getty Images