Ízletes tejszínes, csirkés pite ropogós tetővel – Melengető fogás hűvös napokra

húsospite1cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A leveles tészta alatt tejszínes csirkemell és zöldségek lapulnak, melengető, laktató fogás, ami hasonlóan készül, mint az angolok húsos pitéje, csak ebben a verzióban a mártás valamivel könnyedebb, levesszerű.

Az angol konyhában népszerűek a különböző húsos piték, a legismertebb változat a pásztorpite, ami nem is nevezhető igazából pitének, hiszen a húsos ragu krumplipüré alatt sül. Kedveltek még a zsíros tésztában sült ételek is, ahol a két tésztaréteg között bőséges húsos, szaftos töltelék lapul.

Az amerikai konyha is büszkélkedhet húsos pitével, tejszínes csirke, zöldségek és bő lé van a leveles tészta alatt. A csirkeragus pitét éppen ezért levespitének is szokták nevezni, finom és laktató, hideg napokon különösen jólesik.

Az én verziómban a hús mellé zeller, répa, hagyma és borsó kerül, de nyugodtan tehetünk bele kukoricát vagy gombát is. A régi amerikai receptekben maradék csirkehúst használtak a pite készítéséhez, egyszerűen belefőzték a zöldséges raguba, míg főzelékszerű állaga nem lett. Ma már rengeteg új változata hódít a csirkeragus pitének, nekem ez a kedvenc receptem.

Tejszínes, csirkés pite

húsospite1ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 300 gramm leveles tészta
  • 500 milliliter csirkealaplé
  • 250 milliliter főzőtejszín (20%-os)
  • 1 fej hagyma
  • 3 szál angol zeller
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab burgonya
  • 4 marék zöldborsó (mirelit)
  • 2 evőkanál liszt
  • 50 gramm vaj
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, burgonyát, sárgarépát, zellert vágjuk tetszőleges darabokra.

A vajat tegyük egy nagy méretű lábasba, olvasszuk fel, majd tegyük bele a zöldségeket. 10 percig kis lángon pirítsuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak, ezután adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet, majd keverjük el a zöldségekkel. Rögtön ezután az alaplé is a lábasba kerül a tejszínnel együtt, sóval, borssal ízesítjük, forrásig melegítjük, 5-10 perc alatt sűrűre főzzük. Végül a hús kerül a fazékba, és addig főzzük, amíg épphogy megpuhul.

Tűzálló edénybe (tepsi, jénai, porcelán) vagy egyszemélyes kis tálakba kanalazzuk a húsos tölteléket úgy, hogy majdnem a tál pereméig érjen.

A leveles tésztát kinyújtjuk, az edény méretéhez igazítjuk, lefedjük vele a húsos ragut. A maradék tésztát a pite tetejének díszítésére használjuk, akár egy levelet is formálhatunk belőle. A pitét 180 fokos sütőben, 40-50 perc alatt sütjük aranyszínűre. Díszítésnek használhatunk nagy szemű sót vagy finomra aprított petrezselymet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük