![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tejszíntől krémes, sűrű, laktató fehérbableves - A kelkáposztától különleges
![fehérbableves](https://kep.index.hu/1/0/3462/34624/346249/34624925_2650725_e8d38277792602dd8591d6ca4af1d099_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha babkonzervből készül a leves, 30 perc alatt az asztalon lesz a laktató, sűrű ebéd, nem kell majd utána második fogás.
Laktató egytálételként is megállja a helyét az alábbi fehérbableves, nagyon sűrű, ízekben gazdag, rengeteg zöldség gazdagítja. Az már csak ráadás, hogy nagyon gyorsan készül, konzervbabból se perc alatt kész van a leves.
Azért, hogy kicsit krémesebb legyen, tejszínnel kell dúsítani a levet, de aki nem riad meg az édesebb ízvilágtól, az kókuszitallal is kipróbálhatja. Ha még sűrűbbre szeretnéd készíteni, akkor a leves egy részét érdemes kimerni, lepürésíteni, majd úgy visszaönteni, garantáltan nem kell majd második fogás az asztalra.
Tejszínes fehérbableves
![fehérbableves2](https://kep.index.hu/1/0/3462/34624/346249/34624935_3518bcd639c969731ef37aaf8164336e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 darab répa
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál zsálya
- 1 liter alaplé
- 2 deciliter tejszín
- 3 konzerv fehérbab (400 grammos)
- 0.5 kisebb fej kelkáposzta
- opcionális ecet
- ízlés szerint só, bors
- friss petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A répát hámozzuk meg, karikázzuk össze a szárzellerrel együtt. A babkonzervekről öntsük le a levet, mossuk át a babot, majd csöpögtessük le teljesen. A kelkáposztát vágjuk csíkokra.
Melegítsünk olívaolajat egy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a répát. Folyamatosan kevergetve dinszteljük kb. 8-10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a szárított fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Keverjünk rajta egyet.
Adjuk hozzá az alaplevet és a fehérbabot. Közepes lángon melegítsük, mikor forr, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, majd gyöngyözve főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá az összedarabolt kelkáposztát, a tejszínt és ízlés szerint ecetet. Ha újra forr, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha a kelkáposzta megpuhult, készen is van, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!