Tejszíntől krémes, sűrű, laktató fehérbableves - A kelkáposztától különleges

fehérbableves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha babkonzervből készül a leves, 30 perc alatt az asztalon lesz a laktató, sűrű ebéd, nem kell majd utána második fogás.

Laktató egytálételként is megállja a helyét az alábbi fehérbableves, nagyon sűrű, ízekben gazdag, rengeteg zöldség gazdagítja. Az már csak ráadás, hogy nagyon gyorsan készül, konzervbabból se perc alatt kész van a leves. 

Azért, hogy kicsit krémesebb legyen, tejszínnel kell dúsítani a levet, de aki nem riad meg az édesebb ízvilágtól, az kókuszitallal is kipróbálhatja. Ha még sűrűbbre szeretnéd készíteni, akkor a leves egy részét érdemes kimerni, lepürésíteni, majd úgy visszaönteni, garantáltan nem kell majd második fogás az asztalra. 

Tejszínes fehérbableves

fehérbableves2

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 darab répa
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál zsálya
  • 1 liter alaplé
  • 2 deciliter tejszín
  • 3 konzerv fehérbab (400 grammos)
  • 0.5 kisebb fej kelkáposzta
  • opcionális ecet
  • ízlés szerint só, bors
  • friss petrezselyem (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A répát hámozzuk meg, karikázzuk össze a szárzellerrel együtt. A babkonzervekről öntsük le a levet, mossuk át a babot, majd csöpögtessük le teljesen. A kelkáposztát vágjuk csíkokra. 

Melegítsünk olívaolajat egy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a répát. Folyamatosan kevergetve dinszteljük kb. 8-10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a szárított fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Keverjünk rajta egyet.

Adjuk hozzá az alaplevet és a fehérbabot. Közepes lángon melegítsük, mikor forr, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, majd gyöngyözve főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá az összedarabolt kelkáposztát, a tejszínt és ízlés szerint ecetet. Ha újra forr, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ha a kelkáposzta megpuhult, készen is van, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük