
Tejszíntől krémes, sűrű, laktató fehérbableves - A kelkáposztától különleges

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Ha babkonzervből készül a leves, 30 perc alatt az asztalon lesz a laktató, sűrű ebéd, nem kell majd utána második fogás.
Laktató egytálételként is megállja a helyét az alábbi fehérbableves, nagyon sűrű, ízekben gazdag, rengeteg zöldség gazdagítja. Az már csak ráadás, hogy nagyon gyorsan készül, konzervbabból se perc alatt kész van a leves.
Azért, hogy kicsit krémesebb legyen, tejszínnel kell dúsítani a levet, de aki nem riad meg az édesebb ízvilágtól, az kókuszitallal is kipróbálhatja. Ha még sűrűbbre szeretnéd készíteni, akkor a leves egy részét érdemes kimerni, lepürésíteni, majd úgy visszaönteni, garantáltan nem kell majd második fogás az asztalra.
Tejszínes fehérbableves

Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 darab répa
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál zsálya
- 1 liter alaplé
- 2 deciliter tejszín
- 3 konzerv fehérbab (400 grammos)
- 0.5 kisebb fej kelkáposzta
- opcionális ecet
- ízlés szerint só, bors
- friss petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A répát hámozzuk meg, karikázzuk össze a szárzellerrel együtt. A babkonzervekről öntsük le a levet, mossuk át a babot, majd csöpögtessük le teljesen. A kelkáposztát vágjuk csíkokra.
Melegítsünk olívaolajat egy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a répát. Folyamatosan kevergetve dinszteljük kb. 8-10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a szárított fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Keverjünk rajta egyet.
Adjuk hozzá az alaplevet és a fehérbabot. Közepes lángon melegítsük, mikor forr, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, majd gyöngyözve főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá az összedarabolt kelkáposztát, a tejszínt és ízlés szerint ecetet. Ha újra forr, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha a kelkáposzta megpuhult, készen is van, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images