
Tejszínes, francia rakott krumpli: krémesre sül a burgonya

A franciák híres rakott burgonyája nem a megszokott módon készül, a krémesre sült krumpli alatt gombaszeletek is megbújnak.
A francia konyha egyszerű csodája a gratin. A finom ételt főételként szokás kínálni, de köretként is kipróbálhatod. Hagyományosan a krumplira fehér mártás és sajt kerül, de nyugodtan lehet apró változtatásokat eszközölni, melyektől sokkal ízletesebb lesz a fogás.
A húsevők szalonnakockákkal szokták dúsítani a burgonyát, míg mások a sajtból használnak kétfélét. A lehetőségek tárháza végtelen, érdemes kísérletezni. Mi most gombával tettük kiadósabbá, a fűszerekhez szerecsendió is került, mely remekül harmonizált a mártással. Sajtból a cheddar a legjobb választás, de gruyére sajtból is elkészíthető az ízletes étel.
Tejszínes francia rakott burgonya gombával

Hozzávalók 4 személyre
- 190 ml tej
- 125 ml tejszín
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
- fél teáskanál szerecsendió
- 1 kg krumpli
- 40 dkg gomba
- 15 dkg cheddar sajt
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt öntsük lábasba, adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymagerezdeket, kakukkfüvet és a szerecsendiót. A tejes keveréket alacsony láng felett, gyakran kevergetve, 10 percig főzzük.
A krumplit és a gombát tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel vékonyan az alapanyagokat.
A sajtot reszeljük le.
A krumpliszeletek felét helyezzük tepsire (20x30 cm). A szeletekre tegyük rá a felvágott gombákat. A gombák tetejére mehet a maradék krumpli.
A tejes keverékből szedjük ki a kakukkfüvet és a fokhagymagerezdeket, majd öntsük a krumplira a mártást.
A krumplit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 35-40 percig. Ezután szórjuk a krumpli tetejére a reszelt sajtot és süssük még 10-15 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!