Tejszínes, kapros cukkinifőzelék – A nyári klasszikus kicsit másképp

cukkinifőzi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tök mellett a cukkini is szuper alapanyag, ha valami könnyed ételre vágyunk nyáron.

A főzelék igenis menő. No, nem az agyoncukrozott, rántástól csomós változatokra gondolok, hanem azokra, amelyekben tisztán érezni a zöldség ízét. Akkor még feltét sem kell hozzá, nyári meleg napokon magában is tökéletes. A tökfőzelék nagy kedvencem, akár hidegen is szívesen eszem. A kaporkérdés megosztó, de egy keveset mindenképpen érdemes tenni bele.

A cukkini a másik kedvenc zöldségem, amely egyébként a tökfélék családjába tartozik, így főzelék is készülhet belőle. Miután önmagában nincs erőteljes íze, így érdemes a tetejét pirított cukkinikockákkal díszíteni és ízesíteni, másrészt egy kevés tejszínnel selymesíteni. 

Tejszínes-kapros cukkinifőzelék

cukkinifőzi2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab cukkini
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 100 milliliter tejszín
  • ízlés szerint kapor
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket mossuk meg, itassuk le róluk a vizet. Az egyik felét hámozzuk meg, majd gyaluval vagy nagy lyukú reszelővel reszeljük le. A másik felét ne hámozzuk meg, csak kockázzuk fel. 

A hagymát vágjuk apróra, egy lábasban dinszteljük meg az olaj felén. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát és a lereszelt cukkinit, néhány perc után öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd hagyjuk forrni 10 percig. Vegyük le a tűz erősségét, öntsük rá a tejszínt, majd hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon, végül vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. 

Egy másik serpenyőben forrósítsuk fel az olaj másik felét, majd dobjuk rá a kockára vágott cukkinit, picit pirítsuk meg. Keverjük hozzá az összeturmixolt főzelékhez, sózzuk, borsozzuk, majd ízlés szerint szórjunk rá kaprot. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük